ОБЕЛЕЖЕНЕ 104 ГОДИНЕ ОД ОСЛОБОЂЕЊА КИКИНДЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ

Комеморативним скупом на Железничком гробљу и код спомен плоче бригадиру Драгутину Ристићу у холу Градске куће, обележен је један од најважнијих датума у историји нашег града – 104 године од ослобођења Кикинде у Првом светском рату. Уласком пешадијског гвозденог пука „Књаз Михајло“ на челу са бригадиром Драгутином Ристићем, 20. новембра 1918. године ослобођена је Кикинда. Венце су, поред представника борачких организација и Војске Србије, положили председник Градског парламента, Младен Богдан и Драгиша Михајловић, начелник Градске управе.

“Веома ми је драго што се променом политике након 2012. године, овај врло важан датум наше историје обележава на начин какав су ти људи који су дали своје животе за нашу слободу и заслужили и дали велики допринос у вишевековној тежњи српског народа са ових простора да се присаједини својој матици. Са друге стране, пред нама су, баш као и тада, тешке одлуке које морамо да доносимо, али када смо уједињени, само тада можемо да урадимо најбоље ствари у интересу нашег народа, да не гледамо ни исток ни запад, већ да, сарађујући са једним и другим, гледамо искључиво српски пут, пут нашег мира и сигурне будућности“, истакао је Младен Богдан, председник Градског парламента.

Професор историје, Лазар Демић, подсетио је на историјске чињенице током новембра 1918. године у Кикинди, када је 18. новембра превасходно у Кикинду ушла претходница са капетаном Гудовићем, а потом 20. новембра ушао је и бригадир Ристић:

“Бригадир Драгутин Ристић тада је преузео власт у Кикинди. У граду је владало неописиво славље и велико одушевљење, а врло брзо након тога, тачније првог децембра су ови делови Војводине прикључени Краљевини Србији на Великој народној скупштини доношењем Нишке декларације о уједињењу Срба. У Првом светском рату учествовало је око хиљаду Кикинђана на страни Руског царства искључиво на фронту у Добруџи и у Италији“, напоменуо је професор Демић.

Извор: Град Кикинда