ОБЕЛЕЖЕНО 165 ГОДИНА БИБЛИОТЕКЕ „КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ“

Градска библиотека „Карло Бијелицки“ Сомбор, свечаном академијом у скупштинској сали у згради Жупаније, обележила је јубиларних 165 година од оснивања библиотеке и 75 година од оснивања Дечјег одељења. Тим поводом, свечаности је присуствовао државни секретар Министарства културе Републике Србије Миодраг Ивановић, Милан Мицић испред Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе с верским заједницама, чланица Градског већа за област социјалне заштите Јована Миљевић, чланица Градског већа за област културе и образовања Анита Стојаков, помоћник градоначелника за област инвестиција и међународне сарадње Бранислав Сворцан, представници установа културе, медија и грађани.

Државни секретар Миодраг Ивановић, поздравио је присутне и честитао члановима библиотеке „Карло Бијелицки“ на јубилеју и пожелео им пуно успеха у даљем раду.

„На вечерашњој церемонији обележавамо велики јубилеј не само сомборске културе већ културе Републике Србије у целини, а то је 165 година непрекидног рада Градске библиотеке „Карло Бијелицки“. Она служи на част како Сомборцима, тако и читавој земљи. Министарство културе континуирано подржава развој библиотеке и њену модернизацију у сфери информационог библиотекарства. Драги домаћини и чланови колектива библиотеке, желим вам пуно среће и успеха у даљем раду“, рекао је државни секретар Ивановић у свом обраћању.

Градска већница Јована Миљевић поручила је да локална самоуправа препознаје значај градске библиотеке и да настоји да обезбеди добру сарадњу, као и материјално финансијска средства за даље функционисање и рад.

„Част ми је и задовољство да вас поздравим испред Града Сомбора и у своје лично име, као и да библиотеци „Карло Бијелицки“ честитам јубилеј од 165 година постојања и рада. Градска библиотека је једна успешна и модерна установа културе која окупља велики број читалаца и нуди велики фонд књижевних дела. Кроз програм дигитализације и реализацијом других значајних пројеката, библиотека одговара изазовима модерног доба и може се рећи да оставља потомству узвишенији и достојнији споменик сећања и културног блага што показује и саниран објекат дечијег одељења библиотеке. Хвала вам на изврсној сарадњи и желим вам пуно успеха у даљем раду“, изјавила је градска већница Миљевић приликом свог обраћања.

Током свечаности уручене су дипломе највернијим читаоцима. Дипломе су добили Зорка Цветковић, Снежана Штрангарић и Владимир Брдарић, док су у Дечјем одељењу дипломе добили Елена Тркуља, Уна Бошњачић и Павле Шарић. Том приликом су уручене и захвалнице за партнере и сараднике библиотеке.

Градска библиотека „Карло Бијелицки“ основана је 2. јануара 1859. године, а један од основних задатака и функционисања библиотеке, од њеног оснивања па до данашњих дана је развијање опште културе и образовања грађана. Након честих селидби свој коначан дом је добила 1947. године, а данашњи назив добила је одлуком Савета Библиотеке 1966. године. Данас, библиотека поседује фонд од око 350.000 књига, а поред тога бави се издавачком делатношћу, као и организовањем бројних књижевних и културних манифестација.

Целокупан програм водила је Марија Чачић, а у музичком делу, свирали су музички дуо „SKRIVO N VENTO“.

Извор: Град Сомбор