ОБЕЛЕЖЕНО 59 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ФАКУЛТЕТА ТЕХНИЧКИХ НАУКА У НОВОМ САДУ

Свечаном академијом, доделом златних индекса и промоцијом инжењера Факултет техничких наука обележио је данас 59 година постојања и успешног рада.

Честитајући запосленима и студентима Дан Факултета, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић истакао је да је управо овај Факултет послужио као инспирација за покретање програма повезивања науке и привреде, као и организовања првог сајма „Наука за привреду“.

„Данас када говоримо о акредитацији, дигитализацији, као и битно другачијем односу према студентима овај Факултет, такође, представља инспирацију. Факултет техничких наука не представља само ресурс нашег Универзитета, он је ресурс и наше заједнице, која излази изван граница, јер наука и стваралаштво немају граница“, нагласио је секретар Милошевић и додао да има много више од 59 разлога да се радујемо, јер су присутни представници и Републике, Покрајине и Града, а да ће следећи рођендан Факултета бити прослављен у новој згради Научно-технолошког парка.

Декан Факултета техничких наука проф. др Раде Дорословачки је, уз кратко подсећање на историјат једне од најзначајнијих високообразовних институција у земљи, рекао да је ова институција почела са радом давне 1960, као Машински факултет, када је прву генерацију уписало 170 студената. Покретањем студија електротехнике и грађевинарства, 1971. године створили су се услови да 1974. Машински факултет прерасте у Факултет техничких наука и тада је уписано 649 студената, а данас се на Факултету образује више од 15 000 студената.

„Сваке године се на Факултет упише се више од 2.000 студената, на 90 студијских програма 13 департмана, што Факултет техничких наука сврстава у ред највећих у региону. На Факултету се тренутно реализује 73 међународних, 110 националних, 17 покрајинских научних пројекта и 40 пројеката сарадње са привредом“, рекао је декан Дорословачки и додао да је Факултет потписао Уговор о пословно-техничкој сарадњи у вези софтверске подршке акредитацији високошколских установа у Републици Србији, тако да ће све високообразовне институције у Србији користити софтвер сачињен на нашем Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Уз присуство многобројних гостију из Републике, Покрајине и Града Новог Сада, управа Факултета доделила је награде и признања за постигнуте изузетне резултате у 2018. најбољим студентима, наставницима и сарадницима Факултета.