ОБЕЛЕЖЕНО 75 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА У СОМБОРУ

У Великој сали зграде Жупаније, свечано је обележено 75 година од оснивања и рада Историјског архива у Сомбору, као и 275 година постојања градске архивске службе. Тим поводом, испред Града Сомбора, присутне госте је поздравио Бранислав Сворцан, помоћник градоначелника за област инвестиција и међународне сарадње.

„Град Сомбор има задовољство да учествује данас у обележавању јубилеја још једне важне градске установе културе, каква је Историјски архив Сомбор. Важно је напоменути да је ова установа чувар наше писане баштине и да је настала на традицији градске архивске службе, која је утемељена пре 275 година. Град већ 75 година улаже у развој и модернизацију ове институције, а то ће чинити и у временима која су пред нама. Честитам вам јубилеј и желим вам нове успехе у будућем раду и одговорној мисији коју обављате“, рекао је Сворцан.

Наташа Стојановић, директорка Историјског архива, поздравила је присутне и том приликом навела примере неких од важних докумената који се чувају у архиву, као и циљ којим се воде као установа која чува културно – историјску баштину овог подручја.

„Желим да изразим своје велико задовољство што сте данас са нама на обележавању првих 75 година постојања и рада Историјског архива. Иако се темељи прикупљања и чувања архивске грађе помињу још 1749. године, тек 1948. године је институционализована организована архивска служба. Подручје рада архива обухвата 37 насељених места са територија општине Апатин, Кула, Оџаци, Бач и града Сомбора са укупно 702 фонда и око 4000 метара архивске грађе, а најстарији чувани документ у архиву потиче из 1612. године. Историјски архив Сомбор данас настоји да у што већој мери осавремени услове рада и своје активности, да адекватно одговори потребама дигиталног доба, те да што пре на квалитетан начин постане савремени европски архив чувајући културно – историјску баштину“, поручила је директорка Историјског архива Наташа Стојановић.

Током свечаности, додељене су захвалнице за неколико институција и појединаца који су пружили подршку у раду Архива, те допринели његовом унапређењу, развоју и промовисању. Целокупан програм су увеличали наступи дечијег Хора „Шарени вокали“, предвођени диригенткињом Маријом Хајнал Стошић, а на самом крају програма је приказана изложба „Чувари архивске баштине“ аутора Милана Степановића.

Извор: Град Сомбор