ОБЕЛЕЖЕНО 80 ГОДИНА ИНСТИТУТА ЗА РАТАРСТВО И ПОВРТАРСТВО НОВИ САД

Jубилеј Института за ратараство и повртарство је за понос и поштовање, пре свега због свих оних који су овај институт стварали и развијали, и који то чине и данас, као и због резултата које је он остварио током осам деценија свог непрекидног трајања, рекао је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Он је на свечаности одржаној у Српском народном позоришту поводом обележавања 80 година постојања и рада тог института, додао да је посебну улогу у развоју те установе имала непосредна веза са пољопривредним произвођачима, који сорте и хибриде селектиране у њој гаје на својим њивама.

„Њихова поља су и провера и потврда оног што ви стварате на Институту. То је образац сарадње науке и привреде какав желимо и у свим другим областима и који ћемо подржати свим средствима која су нам на располагању“, истакао је председник Мировић.

Без такве сарадње, интеракције научних достигнућа и њихове практичне примене, тешко може да се оствари ниво развоја наше земље којем тежимо и за који имамо капацитете, a у чему управо пољопривреда има посебно место, оценио је председник Мировић.

„Нови Сад има чиме да се поноси, Институт за ратарство и повртарство је најбољи пример повезивања науке, технологије и пољопривреде, и зато је Влада Србије овај институт прогласила институцијом од националног значаја, истакла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић оценио је овом приликом да је Институт лидер и симбол не само Новог Сада већ и целе земље, и једна од најважнијих карика у аграру, који је, како је рекао наша велика шанса за будућност.

У протеклих 80 година Институт је од скромне истраживачке станице израстао у моћног гиганта европске и светске пољопривредне науке и својим радом омогућио прехрамбену сигурност грађана, изјавила је директорка Института Светлана Балешевић Тубић.