OБЕЛЕЖЕНО 80 ГОДИНА ОД ДЕПОРТАЦИЈЕ НОВОСАДСКИХ И БАЧКИХ ЈЕВРЕЈА У НАЦИСТИЧКЕ ЛОГОРЕ

Поводом сећања на страдале новосадске и бачке Јевреје који су пре 80 година депортовани у нацистичке логоре смрти, заменик градоначелника Игор Црнобарац и представници јеврејске заједнице и јеврејских општина Србије и региона, представници Владе Републике Србије, Владе Аутономне Покрајине Војводине, амбасадори Мађарске и Немачке, представници СУБНОР-а, у присуству бројних суграђана, положили су венце на спомен-плочу на новосадској синагоги. Тим поводом, заменик Црнобарац је истакао да је много тешких и тужних момената које памти историја Новог Сада који треба да служе као вечна опомена генерацијама које долазе, о томе колико једна идеологија може бити погубна.

– Само неколико месеци пре краја Другог светског рата, 26. априла 1944. године око 1900 Јевреја, углавном жена, деце и старијих људи, из новосадске синагоге одведено је у концентрационе логоре. Дужност и обавеза свих нас, као одговорних чланова друштва, јесте да чувамо сећање на жртве Холокауста и да чувамо и бранимо идентитет Новог Сада као мултинационалног и мултиконфесионалног града. Нови Сад је кроз тешка времена научио да мир и слобода немају цену, да је то нашa најдрагоценија тековина прошлости и највећи залог будућности. Сећање на стравично посрнуће људског рода, није само наша обавеза према свакој жртви, већ и један од основних предуслова стварања друштва заснованог на поштовању појединца, његових права, слобода и различитости – закључио је Игор Црнобарац.

Председник Јеврејске општине Новог Сада Мирко Штарк је истакао да су пре осам деценија у синагоги заточени Новосађани који су два дана држани без хране и пића, да би потом били одведени до Железничке станице, данашње поште код Лиманске пијаце.

– Путовање до логора смрти је трајало око два и по месеца, а највећи број новосадских Јевреја је завршио у Аушвицу. Након окончања рата, тек неколико стотина њих се вратило у Нови Сад и они представљају корен данашње јеврејске заједнице. Важно је сећати се, пре свега, због младих генерација које о овим догађајима немају сазнања, а поред тога како бисмо зауставили ревизију историје којој смо сви сведоци. Осамдесет година је просечан људски век, што је довољно да једна генерација у потпуности нестане. Новосађана који су преживели Холокауст има данас тек неколико, те је посебно важно да се ово сећање негује и преноси са генерације на генерацију – истакао је Штарк.

Програм обележавања 80 година од депортације новосадских и бачких Јевреја започет је 25. априла програмом у Културној станици „Свилара“, а настављен је данас наступом хора „Хашира“, изложбом „Неке речи о Холокаусту у Србији“, молитвом за страдале врховног рабина Србије Исака Асиела, као и „Шетњом сећања“ од синагоге до старе Железничке станице, данашње поште код Лиманске пијаце.

Нови Сад, 26. април 2024. године

Извор: Град Нови Сад