ОБЕЛЕЖНО 80 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ КАМЕНОГ

На спомен-обележју посвећеном Посавском партизанском одреду, у близини Карловчића, 9. јуна су комеморативним скупом обележена два значајна датума из наше историје – 82 године од оснивања Одреда и 80 година од погибије Владе Обрадовића Каменог. Бројне делегације су се окупиле како би положиле венце на споменике Посавском партизанском одреду и команданту Влади Обрадовићу Каменом.

На челу делегације Општине Пећинци био је заменик председника Општине Зоран Војкић и председник Удружења ратних војних инвалида и породица палих бораца Зоран Попов, док су у име Месне заједнице Карловчић венац положили Јован Деврња и Милан Степановић. Венце су, такође, положиле и делегације пећиначке Предшколске установе „Влада Обрадовић Камени“, подручно одељење у Карловчићу, делегације СУБНОР-а Војводине, Београда, као и општина Инђија, Стара Пазова, Сремска Митровица, Рума и Сурчин.

Заменик председника Општине Пећинци, Зоран Војкић, подсетио је, том приликом, на важност неговања слободарских традиција нашег народа и преношења на будуће генерације. Додао је да у општини Пећинци постоје две спомен-бисте Владе Обрадовића Каменог, у Ашањи и у Пећинцима, а његово име носи и пећиначка Предшколска установа, као и улице у Ашањи и Суботишту.

„У току је реконструкција и доградња савремених објеката предшколске установе на територији неколико села у општини Пећинци који ће служити као пример свакој предшколској установи у нашој земљи“ – истакао је Војкић.

Након полагања венаца, присутни су имали прилику да уживају у сплету народних игара које су извели чланови КУД-а „Карловчић“ и на тај начин показали да се у нашој средини негује традиција и култура предака.

У име АП Војводине и СУБНОР-а, присутнима се обратио председник борачке организације Јово Барошевић. Испред СУБНОР-а Београда присутнима се обратио Бора Ерцеговац, којем се придружио Бата Корица, председник СУБНОР-а Сремска Митровица, који су подсетили присутне на значај одржавања оваквих свечаности. Комеморативном скупу је присуствовала и сестричина Јованке Броз Јованка Чолак, која је том приликом поклонила две књиге МЗ Карловчић, под називом „Моја тетка Јованка Броз и ја“, у знак сећања на овај скуп.

Извор: Општина Пећинци