ОБЕЗБЕЂЕНЕ СЕОСКЕ КУЋЕ ЗА 15 ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА

Потписивањем уговора који регулишу односе при продаји и куповину 15 сеоских кућа за потребе смештаја избегличких породица, данас је свечано реализован Регионални стамбени програм стамбеног збрињавања избеглица у местима општине Србобран. Овим је трајно решен проблем крова над главом за 15 породица, а додатна добра вест је да су обезбеђена средства за куповину још две сеоске куће.

Према одлуци Комисије за избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица кроз куповину сеоских кућа и доделу пакета помоћи, куће су добили: Драгица Жегарац, Дамир Бабић, Милорад Козомара, Сузана Радуловић, Кармела Циганковић, Михајло Михајловић, Дејан Ратковица, Драган Веселиновић, Жељко Бугарић, Мића Стојаковић, Жарко Манојловић, Сања Станојевић, Душанка Вајкановић, Зоран Даничић и Милан Јањанин. Они са данас потписали уговоре са продавцима кућа и Радивојем Дебељачким, председником општине Србобран, која је спровела конкурс и поступак. 

„Регионални стамбени програм обезбеђује 15 нових домаћинстава за избегличке породице које годинама живе са нама. Веома је значајно да решавамо ову врсту проблема, захвални смо на прилици да учествујемо у програму и данас склопимо ове уговоре, све захваљујући Влади Србије и Комесаријату за избеглице и миграције, као и сву подршку локалне самоуправе коју смо обезбедили. Додељујемо 15 кућа, уз најављено проширење за још две куће, а вредност уговора које смо данас потписали је 165.000 евра. Кроз овај и сличне програме обезбедили смо више од 50 кућа за избегличке породице и дошли смо до момента да можемо да кажемо да смо при крају у решавању стамбених проблема избеглих лица. Кроз друге програме успели смо да обезбедимо и више од 80 пакета грађевинског материјала за унапређење услова живота ових људи, што је потврда да смо као локална самоуправа добро реаговали при овим позивима и успели да обезбедимо подршку за наше суграђане. Сигуран сам да смо на овом пољу и висини средстава које смо реализовали у овој области, једна од најбољих општина у Србији“, рекао је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, и честитао свима на коначном решавању стамбених проблема.

Помоћ за решавање стамбених потреба избеглица кроз куповину сеоске куће и доделу пакета помоћи била је бесповратна и одобравала се у максималном износу до 11.000 евра – за куповину сеоске куће издвајано је 9.500 евра, док се за пакет помоћи у виду набавке грађевинског материјала и/или кућних апарата/намештаја одобравало до 1.500 евра. Изабрани корисници могли су додатно да учествује сопственим средствима у купопродајној цени сеоске куће у износу до 50% од износа који се одобрава.

Извор: Општина Србобран