ОБЕЗБЕЂЕНИ СНАБДЕВЕНОСТ ТРЖИШТА И СТАБИЛНОСТ ЦЕНА

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да грађани могу да буду мирни јер је тржиште у нашој земљи стабилно, а обезбеђена је и стабилност цена.

Љајић је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) рекао да је јутрос од 4 до 7 часова за најстарије грађане било отворено много више продавница него раније, уз напомену да ће они моћи да иду у куповину и наредног викенда.

Очито да интересовање не јењава, све је више купаца, робе има довољно и понуда је коректна, указао је потпредседник Владе и додао да се тражи углавном исти асортиман производа.

Он је рекао да се свакодневно разговара са добављачима, и поновио значај одржавања ланца како бисмо сви били мирни, а стабилност одржана.

Према његовим речима, врхунац куповине и продаје био је од 9 до 15. марта, када је потражња била 61 одсто већа од истог прошлогодишњег периода, при чему ниједног тренутка продавнице нису биле празне.

Љајић је потврдио и да је сировинска база добра и да домаћом производњом могу да се задовоље потребе за основним намирницама, што се у овој кризи и показало.

На глобалном нивоу, како је указао, проблем може да буде логистика јер се многе земље суочавају са потешкоћама због преоптерећености и мањка возача.

Потпредседник Владе је оценио и да је увођење такозваног „реципроцитета“ који је Приштина најавила горе решење него једнострано уведене таксе од 100 одсто.

Нека роба је у занемарљивим количинама ипак ишла за Косово. Ако се уведе реципроцитет на начин на који се најављује – да на свим фактурама мора да пише да се испоручује за „Републику Косово“, та роба неће ићи јер наши царински органи не могу да препознају та документа, објаснио је Љајић.

Вредност трговине ће бити нула, истакао је он и поновио да једини смисао има одлука да једнострано уведене таксе буду потпуно укинуте и да се стање врати на ситуацију каква је била до 21. новембра 2018. године.