ОБИМНИ РАДОВИ У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ РУМА

Како би Завичајни музеј у Руми добио услове достојне реномеа једне од најважнијих установа културе, Општина Рума  започела је прошле године комплетну реконструкцију зграде старе два и по века.

Током 2022. године локална самоуправа је финансирала радове на пресецању влаге, на најстаријем спратном објекту у граду,  затим су уследили радови на замени столарије, олука, нешто раније саниран је и кров, а овог месеца започели су радови на комплетној замени електроинсталација, постављању алармног и противпожарног система и видео надзора.

Пројекат комплетне замене мрежних инсталација, чији се завршетак очекује до краја фебруара, подржало је и Министарство културе и информисања са шест милиона динара.  Радове у Завичајном музеју обишле су данас председница Општине Рума Александра Ћирић и заменица Биљана Поповић Јовановић најавивши нова улагању у ову установу културе.

„Аплицираћемо код Министарства културе и информисања ове године и за добијање средстава за сталну поставку, набавку витрина и потребне опреме. Општина Рума ће финансирати увођење централног грејања у згради, као и замену подова односно плочица у приземном делу објекта. У приземљу ће бити урађено подно грејање, а пошто је простор на спрату под паркетом тамо су системом централног грејања предвиђени алиминијумске радијатори. Тим пројектом решићемо још један дугогодишњи проблем Завичајног музеја“, изјавила је председница Ћирић и изразила наду да ће комплетно реновирана зграда бити доступна свим поклоницима културе већ од почетка 2024. године.

Председница Ћирић је напоменула и да су радови на спољашњој фасади условљени степеном исушености зидова, те да ће процену када је најпогодније тај посао обавити дати компетентни људи из струке.

Директор Завичајног музеја у Руми Урош Николић, изразио је задовољство динамиком радова на замени електроинсталација.

„Испунили смо већи део зацртане норме. Након електроинсталација, телекомуникационих и аларм система, дојава пожара и видео надзора, настављају се радови на подовима. Скида се подна оплата, поставља се изолација, решава се дугогодишњи проблем грејања. Касније иду и фини радови на сређивању изложбених простора, канцеларија и депоа,  опремање и кречење. Такође, заједно са дизајнерима идејног решења увелико радимо и на сталној поставци, верујем да ћемо имати једну од најмодернијих сталних поставки у Србији, у коју ће бити уврштени свакако и предмети од велике вредности пронађени на новом археолошком налазишту Аџине њиве, у близини Кленка“, рекао је Николић.

Иако је због радова Завичајни музеј затворен за посетиоце, настављају се активности ове установе, па се тако музејски програми реализују у простору Културног центра „Брана Црнчевић“ и Градској библиотеци „Атанасије Стојковић“, истиче Снежана Јанковић кустоскиња историчарка Завичајног музеја Рума.

„У петак, 10. фебруара у Културном центру организујемо гостујућу изложбу Музеја Војводине. Румљанима ће бити презентовани занимљиви дамски шешири с краја 19. и почетка 20. века, биће ту високе моде од коко шанел, па до обичних шешира“, казала је Снежана Јанковић.

Изложба у Културном центру „Брана Црнчевић“ биће отворена две седмице.

Извор: Општина Рума