OBJAVLJEN PRVI POZIV ZA IPARD FONDOVE

Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je 25. decembra prvi konkurs za sredstva iz pretpristupnih fondova EU za razvoj sela (IPARD) za kupovinu traktora i druge mehanizacije. Podsticaji će biti od 5.000 do 700.000 evra u sektorima proizvodnje voća, povrća i ostalih useva, a za sektore mleka i mesa od 5.000 do milion evra. Međutim, iz Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra ukazuju da Srbija još nema administrativne kapacitete za sprovođenje programa IPARD i da joj je EU „progledala kroz prste“.

Zahteve za odobravanje prava na podsticaje za kupovinu nove mehanizacije i opreme poljoprivrednici mogu da podnesu od 25. decembra do 26. februara a za kupovinu novih traktora od 4. januara do 26. februara.

Visina podsticaja iznosi od 60 do 80%, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama, navodi se u pozivu.

Poljoprivrednici će moći da konkurišu za ukupno 8,3 miliona evra bespovratnih sredstava za nabavku traktora i mehanizacije, odnosno da računaju na povraćaj oko 60% vrednosti ulaganja, u čemu EU pomaže sa 75% novca, dok se ostatak obezbeđuje iz budžeta Srbije.

Srbija će do 2020. godine moći da iskoristi ukupno 175 miliona evra iz IPARD fondova. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je ranije najavio da bi 2018. godine na raspolaganju trebalo da bude 50 miliona evra.

Sredstva iz IPARD fondova Srbija će moći da koristi u godišnjim tranšama u vidu bespovratne pomoći (grantova). Procenjuje se da će 175 miliona evra vredne bespovratne pomoći iz IPARD-a dovesti do ukupne investicije u poljoprivredu od oko 400 miliona.

Vlasti u Srbiji su kao glavne mere koje će se podržavati grantovima EU odabrale investicije u poljoprivredna gazdinstva proizvođača mleka, mesa, voća i povrća i drugih useva, investicije u preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda za mikro, mala i srednja preduzeća koja se bave preradom mleka, mesa, voća i povrća, organsku poljoprivredu, lokalni razvoj u ruralnim sredinama od strane lokalnih akcionih grupa (naročito javno-privatnih partnerstava), diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i poslovni razvoj za privatne objekte seoskog turizma i tehničku pomoć.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor