ОБЈАВЉЕНА СЕЛЕКЦИЈА 72. ФЕСТИВАЛА ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА ВОЈВОДИНЕ КОЈИ ЋЕ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ „ТОША ЈОВАНОВИЋ“ БИТИ ОДРЖАН ОД 18. ДО 25. АПРИЛА

Поводом објаве такмичарске селекције 72. фестивала професионалних позоришта Војводине, који ће се одржати у нашем граду од 18. до 25. априла, данас је у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ одржана конференција за новинаре.

Овогодишњу селекцију драмских и луткарских представа објавила је селекторка Александра Гловацки Великић новинарка и уредница културе на Радио Београду 202, позоришна критичарка и драматуршкиња, у присуствуБојане Ковачевић, директорке НП Сомбор и председнице Заједнице професионалних и Дејана Карлечика директора НП „Тоша Јовановић“, домаћина Фестивала.

Гловацки Великић указала је да је као селекторка овогодишњега Фестивала професионалних позоришта Војводине, видела свих 18 пријављених представа у позориштима за одрасле, и пет представа позоришта за децу, а да се суботичко Народно позориште изузело из овогодишње селекције.

Селекција 72. издања Фестивала професионалних позоришта Војводине:

1. Мефисто, по роману Клауса Мана, у драматизацији и режији Хариса Пашовића. Продукција Српско народно позориште и Фондација Нови Сад – Европска престоница културе.

  1. Што на поду спаваш Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића. Продукција Српско народно позориште, Драмско казалиште Гавелла, Народно позориште Сарајево и Фестивал MESS.
  2. Невидљива деца Ане Терек, режија Роберт Ленард. Продукција Новосадско позориште / Ujvideki szinhaz..
  3. Дон Жуан, Молијер. Режија Андреј Цветановски, продукција Народно позориште Стерија.
  4. Галеб, Чехов. Режија Милан Нешковић, продукција Народно позориште Сомбор.
  5. Луди камен, по једночинкама Просидба и Медвед А.П.Чехова, режија Радослав Миленковић. Продукција Народно позориште Тоша Јовановић, као представа позоришта домаћина Фестивала.

Селекција програма за децу:

  1. Не иди далеко, текст и режија Тамара Кучиновић. Продукција Дечје позориште Суботица, Сцена на српском језику.
  2. Прадевојчица, по тексту Десанке Максимовић. Режија Соња Петровић. Продукција Луткарска сцена Народног позоришта Тоша Јовановић.
  3. Ludas Matyi (Гускар Матија), по народној причи, режија Ђерђ Херњак. Продукција Дечје позориште Суботица, Сцена на мађарском језику.
  4. Pribeh z Krajini Nekrajini – Приче из Недођије, текст и режија Катарина Мишикова Хицингерова. Продукција Словачко војвођанско позориште.

Иначе, како је најављено, и ове године биће организован пратећи програм Фестивала који ће у наредном периоду бити и објављен.

Извор: Град Зрењанин