ОБНОВИТИ АВИО-ИНДУСТРИЈУ, КАО У ВРЕМЕ КРАЉЕВИНЕ

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива Владу Србије и Министарство за привреду да створи амбијент за развој српске авио-индустрије која данас не постоји, а у славно време краљевине је била водећа у региону.

– Ако смо могли имати најјачу авио-индустрију у овом делу Европе, за време краљевине, пре 75 година, ваљда можемо и данас. Србија је способна за тако нешто, има добре и стручне инжењере, само јој треба амбијент за то. Данас, нажалост, имамо проблем да произведемо обично моторно возило, а авиони су нам мисаона именица. Ако желимо опет да имамо развијену индустрију, најбржи начин да створимо амбијент за њен развој је да поново будемо краљевина, као некада – изјавио је Жика Гојковић, народни посланик и председник Покрета обнове Краљевине Србије.

У периоду од 1918. до 1941. године, у Краљевини Југославији и то све у Србији, активно је радило чак 12 фабрика, које су укупно произвеле више од 1.800 авиона. Осим производње борбених, путничких и спортских летелица, имали смо и импозантну пратећу индустрију. Авијација Краљевине Југославије бројала је више од 2.400 авиона свих врста, већином домаће производње. Захваљујући комунистима, који су фабрике национализовали и растерали све стручњаке, оне су пропале, а данас, ниједна од тих фабрика не постоји.

Извор: ПОКС