ОБУКА ЗА ТРГОВАЊЕ НА БЕРЗИ – УПРАВЉАЊЕ ТРЖИШНИМ РИЗИЦИМА

У Привредној комори Војводине одржана је прва , у низу обука под називом Обука за трговање на берзи- управљање тржишним ризицима, коју организујемо са Продуктном берзом Нови Сад , Пољопривредним факултетом Универзитета у Новом Саду и Задружним савезом Војводине.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић  истакао је да је Привредна комора Војводине место окупљања привредника  као и да је циљ скупа да се пољопривредници едукују у делу управљања робом на тржишту. Пољопривреда је грана привреде која носи велике ризике у пословању те је за утицај на тржишту неопходно адекватно знање. Начин трговине, пласман на тржишту , праћање трендова само су неке од тема које ће наши предавачи пренети на обукама. У прошлог години у АП Војводини забележено је преко 2 милијарде евра извоза пољопривредних производа. У прва два месеца ове године бележи се повећање од 14% што се извоза аграра тиче.

Проф Недељко Тица, декан Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду истакао је да је тај факултет препознао значај обука  и укључио се у организацију како би  што више заинтересованих учесника стекла основна сазнања везано за трговање на берзама пољопривредних производа. Едукација је веома значајна , с обзиром на то да се процене тржишних кретања тешко предвиђају, али је могуће овладати сазнањима у области берзанских механизама у развијеним тржиштима пољопривредних производа.

Председница Задружног савеза Војводине Јелена Несторов Бизоњ истакла је да је оваква врста едукације значајна како за пољопривреднике тако и за менаџере у пољопривреди. Знања и вештине су важан алат за функционисање пољопривреде. Порука за све произвођаче јесте да је едукација  неопходна за успешност и побољшање сопствене производње.

На данашњој обуци презентације су одржали Жарко Галетин, агроекономски аналитичар  о актуелној ситуацији на тржишту хране и др Мирела Томаш Симин о теорији цена пољопривредних производа.