ОЧЕКУЈЕ НАС НАЈМАСОВНИЈА „СРБОБРАНСКА БРАЗДА“

Са истом енергијом са којом се приступа организацији „Петровданских свечаности“, „Кобасицијаде“ или „Ленкиног прстена“, најзначајнијих манифестација у општини Србобран, локална самоуправа предвођена Месном заједницом Србобран приступила је и овог августа припремама за XXIII „Србобранску бразду“. Прве најаве се одличне, пријаве за такмичење орача већ су стигле из Зрењанина, Новог Сада, Куле, Руског Крстура, Бечеја, Темерина и других градова Војводине, и организатори очекују једно од најмасовнијих окупљања пољопривредника. Сличне најаве о масовном учешћу стижу и од излагача пољопривредне механизације, ђубрива и семена, тако да се и ове године припрема мини сајам на отвореном.

Поводом XXIII „Србобранске бразде“ конференцију за медије одржали су данас Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, Милица Зарић, заменица председника, и Слободан Субић, председник Савета МЗ Србобран, како би још једном, на само три дана пре почетак манифестације, позвали пољопривреднике из целе Војводине и остатка Србије да се придруже Србобранцима и покажу своје умеће орања најплодније црнице у Европи.

„Можемо да се похвалимо различитим манифестацијама током године које имају велики број посетилаца, а исто то очекујемо и у суботу, 03. септембра, на XXIII ‘Србобранској бразди’. Надамо се можда и рекордном броју учесника који ће прво продефиловати нашим местом а затим и учествовати у такмичењу орача. Важно је да успешно промовишемо пољопривреду, најзначајнију привредну грану у општини Србобран, а у томе нам помаже и изложба машина, хемијских и семенских производа, затим подсећање на старе начине обраде земље, као и дружење и размена искустава пољопривредника из различитих крајева Војводине. Заједно ћемо се потрудити да имамо најбољу ‘Србобранску бразду’ до сада“, рекао је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, и позвао пољопривреднике да узму учешће у такмичењу.

Слободан Субић, председник Савета МЗ Србобран, истакао је да окупљање такмичара траје од 07.00 до 08.00 часова, у улици Дожа Ђерђа 2, испред старе зграде МЗ. „Дефиле почиње у 08.00 часова. Сви трактористи у колони одлазе до парцела АД ‘Пионир’, у 09.00 часова почиње културно-уметнички програм и отварање манифестације, док је у 10.00 часова почетак такмичења. Око 13.30 часова очекујемо проглашење победника у све три категорије“, рекао је Субић и додао да је до сада пријављено учешће педесетак орача, а очекује се да тај број расте на више од 70.

Такмичење ће бити организовано у три категорије: лака А – једнобраздни, двобраздни плугови; средња Б – тробраздни класични плугови или плугови обртачи; тешка Ц – четворобраздни класични плугови, вишебраздни класични плугови или плугови обртачи.   

„За сада имамо и више од 20 пријављених излагача пољопривредне механизације, хемијских производа и семенске робе, тако да очекујемо један мини пољопривредни сајам у Србобрану“, рекао је Субић.

Извор: Општина Србобран