ОЧЕКУЈЕ СЕ БЛАГИ РАСТ ЦЕНА ХРАНЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Није немогуће да ће повећање пензија и плата, колико год да је симболично, „повући” и инфлацију, сматрају стручњаци.

Аустријска „Ерсте” група предвиђа да ће стопа инфлације у Србији у последњем кварталу 2018. године достићи око 3,5 одсто. Како се наводи, њено кретање у првој половини године биће одређено ефектом високе прошлогодишње цене нафте и меса. То заправо значи да ће цене хране, до средине године, играти важну улогу у кретању инфлације у нашој земљи.

Утицај раста цена хране у Србији на раст инфлације већи је него у земљама у окружењу. Према мишљењу стручњака, главни разлог је то што је учешће цена хране у индексу потрошачких цена (којима се мери инфлација) превисок и износи око 35,5 одсто. Тај удео двоструко је већи него у државама окружењу или у ЕУ.

Према подацима из јуна прошле године, Србија је у друштву само две чланице ЕУ (Румунија и Бугарска) које више од трећине породичног буџета издвајају за куповину основних намирница. Остале европске државе за исхрану у просеку не издвајају ни петину зараде – Луксембург, рецимо, свега 11 одсто. Ништа лошије није ни у Великој Британији (12,3), Немачкој (12,9) и Француској (15,7).

Такође, и непредвидивост кретања цена намирница у нашој земљи већа је него у другим државама. Аналитичари сматрају да се на овај проблем може утицати, рецимо, политиком робних резерви или антимонополском политиком.

Аграрни аналитичар Војислав Станковић очекује само благи раст инфлације у првој половини године, и то под утицајем светских цена хране. Касније би, истиче, могло да дође до смиривања услед стабилизације понуде и тражње, јер се очекује добар овогодишњи род пољопривредних усева.

– Уколико постоји монопол на тржишту једини начин за снижавање цена је увоз. Држава, такође, има могућност да утиче на цене хране, и то оних производа које субвенционише из аграрног буџета. Кад је реч о робним резервама, сумњам да у пракси то може да се спроведе. Могуће је само теоретски, јер робне резерве немају новац да интервенишу на тај начин – сматра Станковић.

Што се светских цена хране тиче, очекује се да ће у овој години наставити пад цена сировина (житарица и шећера), док ће цене меса, уља и прерађевина од млека бити стабилне, са тенденцијом раста.

Извор: Политика