ОД 1. ЈАНУАРА 2019. НЕЋЕ БИТИ ПАШАРИНЕ ЗА ПЧЕЛЕ

Закон о накнадама за коришћење јавних добара ступа на снагу 1. јануара 2019. године, па ће наредна година бити прва година без пашарине, истичу из СПОС-а.

Иако је Законом о сточарству забрањена наплата пашарине за пчеле, годинама уназад национални паркови су наплаћивали пчеларима тзв. накнаду за стајалиште, али је та пракса недавно заустављена доношењем Закона о накнадама за коришћење јавних добара, саопштио је Савез пчеларских организација Србије (СПОС)

– Можемо свечано да саопштимо да пашарине више нема. СПОС се већ неко време борио да се то заустави, а нова шанса указала се недавно, када је одлучено да Србија донесе Закон о накнадама за коришћење јавних добара, и да тако све парафискалне намете обједини на једном месту и регулише их законом, а не поџаконским актима, појашњавају из СПОС-а.

Савез пчеларских организација Србије најављује и скори завршетак погона за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а “Наш мед” д.о.о и решавање проблема регистрације пчеларских возила, до законског рока у априлу 2019. године.

Извор: екапија