ОД ЈЕСЕНИ ГРАДСКО ГРЕЈАЊЕ НА ГАС

Пребацивањем комплетног система градске топлане с мазута на гас, Врбас је побољшао квалитет грејања у свим градским квартовима, подигао енергетску ефикасност и побољшао квалитет животне средине, саопштено је данас из локалне самоуправе. Гас ће као енергент користити све градске грејне подстанице, а урађена је и гасификација свих објеката у блоковима Сава Ковачевић, Васиљ Копривица, Космајска, Палих бораца и Центар за физичку културу „Драго Јововић“. У питању је 1.312 станова и пословних простора, укупне површине 86.253 квадратна метра. Процењена вредност инвестиције је 160,2 милиона динара. Грејање на гас почиње на јесен.

Преласком на нови, квалитетнији енергент очекују се новчане уштеде у буџету, а посебно ће бити важно остваривање великих еколошких бенефита, јер ће загађење ваздуха од грејања бити сведено на минимум.

„Прелазак градске топлане с мазута на гас је вишеструко важна инвестиција, која се налази у завршној фази, и која ће почети да се исплаћује већ на јесен, кад почне нова грејна сезона. Грађани ће у више од 1.300 станова и пословних простора имати квалитетније грејање, а сви ми ћемо као заједница имати здравију и чистију животну средину“, рекао је председник општине Врбас Предраг Ројевић.

Истовремени, извршена је и гасификација Основне школе „Светозар Милетић“ и Средње стручне школе „4. јули“. „Поред радова на гасификацији, Врбас ове године има највећа улагања у комуналну инфраструктуру у последњих 30 година. Више од 1,5 милијарди динара из буџета за 2021. године општина улаже у инвестиције у граду и насељеним местима. У питању је 20 пројеката у Врбасу, Змајеву, Равном Селу, Савином Селу, Куцури и Бачком Добром Пољу. Највише новца биће уложено у боље водоснабдевање, завршетак канализационе мреже, обнову школа, Опште болнице, као и у уређење путева и гасификацију“, рекао је Ројовић.

Извор: Општина Врбас