OD OVE GODINE NOVE TAKSE ZA ZAŠTIĆENA PODRUČJA

Od ove godine u srpskim parkovima i rezervatima prirode naplaćivaće se kampovanje, a posebne cene važiće i za fotografisanje i snimanje reklama i filmova, sakupljanje šumskih plodova, kampovanje, lov… 

Nakon što je država počela da naplaćuje ulazak na Kopaonik, a potom uvela i “ležarinu” za boravak na brojnim turističkim destinacijama u Srbiji, najnovija informacija je da će se u parkovima i rezervatima prirode kampovanje naplaćivati 30 dinara po kvadratnom metru šatora, a posebne cene važiće i za fotografisanje i snimanje reklama i filmova, sakupljanje šumskih plodova, kampovanje, lov…

Trenutna situacija je takva da ekološka taksa za ulaz na Kopaonik iznosi 150 dinara dnevno po automobilu, odnosno 250 dinara za kombi ili auto sa prikolicom, a 500 dinara za autobuse i kamione. Ova naknada naplaćuje se od oktobra 2017. godine, a do početka aprila prošle godine vozačima je po ovom osnovu naplaćeno oko 11,5 miliona dinara.

I za Zlatibor je prošle godine planirana naplata takse za ulazak u Park prirode, čak je i određena cena od 100 dinara dnevno za ulazak automobilom, odnosno 300 dinara za autobuse i kamione i 700 dinara dnevno za vozila sa više od tri osovine. Ipak, “Srbijašume” su naknadno odustale od ove odluke, bez obrazloženja. Turisti koji istovremeno odluče da posete Divčibare, sve popularniju destinaciju za izletište, takođe nemaju nikakvu naknadu. Taksa za ulazak na ovu planinu, koju godišnje poseti i do 200.000 ljudi, do sada nije ni bila predviđena.

Ista situacija bila je i parkom prirode Radan na jugu Srbije. Ova planina prostire se u opštinama Lebane, Bojnik, Medveđa, Kuršumlija i Prokuplje i zauzima površinu od 466 kilometara kvadratnih. Nalazi se između reke Toplice na severu i Jablanice na jugu, a na njenim obroncima nalaze se Arheološki lokalitet Caričin grad, Prolom Banja i Đavolja varoš. Planirano je da turisti i ovde budu “oporezovani” ekološkom taksom, ali se od te ideje odustalo.

U Nacionalnom parku Tara, koji je na preliminarnoj listi Uneskove prirodne baštine, od 2015. godine se, zbog kontrole poseta, naplaćuje jedino ulaz u rezervat Crveni potok koji je pod režimom najstrože zaštite skoro 70 godina. Najavljivano je da bi krajem 2018. godine ovde mogla da bude uvedena eko taksa, uz korišćenje iskustava inostranih parkova, ali ta ideja još uvek nije realizovana.

Novim cenovnikom predviđeno je da svako ko ima nameru da pravi fotografije u komercijalne svrhe na Staroj planini ubuduće za to morati da plati 2.000 po danu, snimanje reklama naplaćivaće se 20.000 dinara dnevno, dokumentaraca 5.000, a igranih filmova 12.250 dinara po danu. Ipak, ni u ovom parku prirode nije predviđena taksa za ulazak u zaštićeno područje motornim vozilom.

Iako se najnovijim propisima odustalo od naplaćivanja ulaska vozilom u zaštićena područja, odlukom koju je sredinom marta donelo JP “Srbijašume”, predviđene su neke zanimljive stavke.

Tako će sakupljači gljiva, lekovitog bilja i drugih šumskih plodova plaćati godišnju taksu od 1.800 dinara, dok će lovci za svoje aktivnosti morati da plate 225 dinara dnevno ili 1.000 dinara godišnje. Oni koji žele da gljivare sedam dana platiće 450 dinara, a jedan dan u šumi u sakupljanju pečuraka i bilja koštaće ih 120 dinara.

Godišnja naknada za kamp prikolice je 3.800 dinara, a vlasnici vikendica i vila za odmor plaćaće 100 dinara po kvadratnom metru. Svaki kvadrat restorana, objekta brze hrane, bara ili kafane, koštaće vlasnike 800 dinara.

Za objekte turističkih usluga u Specijalnom rezervatu prirode “Uvac” naknada je 10.000 dinara godišnje, kao i za marine i sidrišta, dok su naknade za izletnički brodić 30.000, a za čamac do devet metara za sopstvene potrebe i gliser 25.000 dinara godišnje. Organizatori sportskih, turističkih i kulturnih manifestacija plaćaće naknadu od 25.000 dinara dnevno, dok će dan auto-moto priredbi koštati 45.000.

Sredstva ostvarena od naknada po ovoj odluci koriste se za zaštitu, razvoj i unapređenje parkova i rezervata prirode.

Ministarstvo životne sredine odobrilo je 2017. godine svim zaštićenim područjima u Srbiji da naplaćuju taksu motornim vozilima koja prolaze kroz njihovu teritoriju, i to do 150 dinara dnevno. Srbija ima pet nacionalnih parkova i 70 rezervata. Većina tih područja još nije uvela takse.

Izvor: Blic