ODA ŠLJIVAMA

Šljiva je drvo iz porodice ruža, a osim što ima vrlo lepu tamno ljubičastu boju, izuzetno je i ukusna. U našoj državi šljiva predstavlja neizostavni deo ishrane, budući da je prisutna u mnogo oblilka, te se tako može jesti u vidu kompota, različitih džemova i marmelada. Jedan od čuvenih ovdašnjih specijaliteta su Vojvođanske gomboce sa šljivama koje, sigurni smo, svako od vas voli i sa radošću ih jede.

Čuvena rakija šljivovica, koja se smatra srpskim brendom i našim nacionalnim pićem, upravo je jedna od blagodeti ovog voća. Šljivovica je rakija koja spaja ljude, a njeno konzumiranje uživaocima ovog alkoholnog pića omogućava  prevazilaženje kako jezičkih, tako i drugih barijera. Međutim, iako nam ovo voće daje mnogo raznovrsnih specijaliteta, možda niste znali da je i vrlo zdravo i može povoljno uticati na naš organizam.

Šljiva je najjači oksidans, odnosno izuzetno povoljno utiče na varenje i metabolizam. Iako se šljive često suše, te se mogu i tako konzumirati, opšte je poznato da najbolje dejstvo na nas imaju ukoliko se jedu sveže. Najviše šljivika može se pronaći u Zapadnoj Srbiji i Šumadiji, ali svako ko voli ovo voće i njegove derivate, sigurno će imati bar poneko stablo u svom posedu.

Interesantno je da je naša država jedna od vodećih po proizvodnji šljive u svetu, a 2015. godine se nalazila na trećem mestu po tom parametru. Sa druge strane, ovo sočno voće se proizvodi na skoro čitavoj teritoriji zemljine kugle, pa se tako može pronaći i u Kini, Indiji i Severnoj Americi.

Širom Srbije organizuju se različite manifestacije u čast ovog voća, te se tako u Blacu ovog vikenda održavaju „Dani šljiva“. Šljiva svakako zaslužuje da se o njoj piše i govori, budući da nas svake godine obraduje svojom slatkoćom, pa i tokom zime možemo da uživamo u njenim čarima, ispijajući kvalitetnu rakiju i sladeći se džemom.

 Za vojvodjanske.rs: Aleksandra Mišković