ODABERITE PRAVO MESTO ZA SETVU ZIMSKE SALATE

Uzgajanje zimskih salata možemo obaviti na otvorenom, ispod agro platna, na prekrivenim gredicama, u plastenicima ili jednostavno u saksijama na balkonu. Kod setve je najvažnije da smo odabrali dobro drenirano mesto, jer je suvišna vlaga najveći neprijatelji biljaka. Tokom zime biljke će brže izmrznuti i propasti na zabarenom zemljištu. Na zemljištu koje je dobro drenirano i prekrivene agroplatnom zimske salate možemo brati tokom cele zime u zavisnosti od vremenskih prilika. Birajte mesta za uzgoj koja su zaklonjena od udara vetra i osunčana. Zemljište je potrebno pripremiti u plićem sloju, jer salate imaju plitak koren. Pre sjetve zemljište pođubrite organskim đubrivom, jer se zimske salate odlikuju brzim porastom.

Setvu možete obaviti i u kontejnere, a zatim posaditi rasad. Na malim  površinama setva se obavlja u plitke redove. Nakon setve obavezno izvršiti zalivanje. Setva se može obaviti sve do sredine novembra. Najbolja je sukcesivna setva svakih 15 dana. Na ovaj način ćete osigurati stalnu berbu svežih listova. Ukoliko su noći suviše hladne, prekrijte zasejanu površinu agro platnom. Temperatura ispod agro platna je za oko 5°C veća od okolne temperature.

Tokom klijanja, nicanja i rasta zemljište treba da je dovoljno vlažno. Suvišna vlaga dovodi do bržeg hlađenja zemljišta i propadanja klijanaca i biljaka. Pratite vremenske prognoze i ukoliko je najavljen mraz, prekrijte salatu agro platnom.