ОДАБРАНИ НАЈБОЉИ РЕЦИТАТОРИ ПЕЋИНАЧКЕ ОПШТИНЕ

Јуче је у сали Културног центра Пећинци одржана Општинска смотра рецитатора „Песниче народа мог“, коју и ове године организује ова установа у сарадњи са Савезом уметничког стваралаштва Војводине под покровитељством Општине Пећинци.

Директор пећиначког Културног центра Јован Деврња је у име домаћина изразио задовољство што су се најбољи рецитатори пећиначке општине поново окупили на једном месту.

„Посебно бих похвалио како децу тако и њихове педагоге који су, и у условима када смо суочени са корона вирусом, успели да нађу времена, потруде се и пошаљу своје представнике на ову јединствену манифестацију у нашој општини која за циљ има управо да афирмише поезију. Свако ко се пласира на општински ниво такмичења је већ победник, а оне најбоље с радошћу подржавамо у даљем такмичењу“ – рекао је Деврња.

Учесници Општинске смотре рецитатора били су ученици из две основне школе са територије општине Пећинци – Основне школе „Слободан Бајић Паја“ у Пећинцима и Основне школе „Душан Јерковић Уча“ у Шимановцима, као и средњошколци који похађају Техничку школу у Пећинцима. Њихове наступе оцењивао је глумац и професор глуме на Академији уметности у Новом Саду др Миљан Војновић који је уочи такмичарског дела свим учесницима упутио пар савета.

„Рецитатори из општине Пећинци и њихови педагози показују да се у овом крају континуирано негује лепа реч, па чак и у условима када се суочавамо са корона вирусом. Без обзира на паузу у одржавању самог такмичења, поновно окупљање најбољих рецитатора из општине показује нам да постоји потреба деце и младих да се баве неговањем писане речи. Радује ме да је тако како у великим срединама, тако и у мањим као што је ваша“ – истакао је Војновић.

На смотри је наступило 19 такмичара – 11 рецитатора у млађем узрасту, од првог до четвртог разреда, два рецитатора у средњем узрасту, од петог до осмог разреда и шесторо рецитатора у старијем средњошколском узрасту.

У категорији млађи узраст прво место освојила је ученица другог разреда Калина Смиљанић из Шимановаца која је говорила песму Бранислава Црнчевића „Љутито мече“, друго место освојила је ученица другог разреда Нађа Радоњић из Шимановаца која је говорила песму Љубивоја Ршумовића „На пољу где се чавке чавче“, а треће место освојио је ученик трећег разреда Павле Мијановић из Пећинаца који је говорио песму Драгомира Ђорђевића „Баш су ми мудри мама и тата“.

У категорији средњи узраст прво место припало је ученици осмог разреда Анастасији Драгоњић из Пећинаца која је говорила песму Биљане Станојевић „Обичним речима речено“, док је друго место припало ученику шестог разреда Данилу Јовичићу који је говорио песму Соње Миловановић „Матејина песма“.

У категорији средњи узраст прво место освојила је Анастасија Глумац из Пећинаца која је говорила песму Јелене Стојковић Мирић „Ја сам од оних безброј али“, друго место освојила је Елена Ђуричић из Брестача која је говорила песму Жака Превера „Да се начини портрет једне птице“, а треће место освојила је Јована Ђурђевић из Пећинаца која је говорила песму Владислава Петковића Диса „Прва песма среће“.

Свим учесницима и њиховим менторима уручене су захвалнице за учешће, док су најбољима уручене дипломе за освојено прво, друго и треће место и књиге. Свих осморо рецитатора пласирали су се на виши ранг такмичења, на Зонску смотру рецитатора која се одржава у Сремској Митровици 19. и 20. марта у Установи за неговање културе „Срем“.

Општинску смотру рецитатора увеличао је својим наступом и Павле Маричић, ученик петог разреда клавира у издвојеном одељењу у Пећинцима при Основној музичкој школи „Теодор Тоша Андрејевић“, који се представио композицијом „Gnosienne br. 1“ Ерика Сатија.

Извор: Општина Пећинци