ODGAJIVAČI SVINJA MORAJU DA SE UDRUŽE

“Odgajivači svinja moraju se udružiti, kako bi sačuvali svoje farme”, poruka sa sastanka u Martincima.

Osnovnu poruku sa sastanka odgajivača svinja, koji je organizovala Asocijacija stočara Srema i Mačve u Martincima poslao nam je Zoran Erić, predsednik asocijacije.

U raspravi je učestvovao i predsednik Saveza udruženja odgajivača Srbije prof. dr Miloš Beuković. U centar rasprave je stavljena tema o pravcima daljeg opstanka u proizvodnji svinja.

Posle iscrpne diskusije i analize situacije u kojoj se nalaze, farmeri su doneli sledeće zaključke i ocene:

„Proizvodnju svinjskog mesa karakterišu poznati ciklusi i kolebanja cena kada proizvođači posluju sa gubitkom. Ovog puta kolebanje i pad cena je počeo nešto ranije, odnosno polovinom jula, kad je cena obično visoka zbog povećane potražnje, da bi ovih dana dostigla kritičnih 120 dinara.

Takav loš trend koriste nakupci i pojedini “dušebrižnici” koji unose još veću paniku među proizvođače svojim zlonamernim komentarima na društvenim mrežama.

Prozivaju se udruženja da su pasivna, iako ti koji vrše prozivku nisu članovi istih.

Asocijacija se do sada bezbroj puta oglašavala po aktuelnim pitanjima i pozivala na dogovore, ali smo ostali usamljeni i bez potrebne podrške, te se članovi Asocijacije ne prepoznaju u tim prozivkama.

Podsećamo da je Asocijacija formirana 2015. sa ciljem da okupi istinske proizvođače svinja i da se nametne kao ravnopravan sagovornik relevantnim državnim organima, da bi se kroz konstruktivan dijalog došlo do rešenja problema.

Danas i pored teške situacije u kojoj se nalazimo i dalje smo čvrsto opredeljeni za razgovor i dijalog sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i posebno Ministarstva trgovine, kako bi se našla rešenja za izlazak iz krize i očuvanja što većeg broja porodičnih gazdinstava, kao osnove proizvodnje svinjskog mesa.

Da bi u narednom periodu opstali i dalje se bavili ovom delatnošću proizvođači svinjskog mesa moraju podići na viši nivo stepen svoje organizovanosti. Svest i način razmišljanja se mora promeniti u pravcu poštovanja solidarnosti i međusobnog poverenja.

Postojeća udruženja moraju ojačati većim brojem kvalitetnih mlađih i školovanih članova, kako bi imala potrebnu pregovaračku snagu.

Mora se uspostaviti veća saradnja sa naučnim ustanovama i poštovati reč struke i nauke, jer svinjarstvo je danas industrija.

Izvor: poljosfera