ОДЛИЧАН ОДЗИВ ПРИВРЕДНИКА ЗА ПРОГРАМ ЕКОНОМСКИХ МЕРА

Привредници су се у протеклих недељу дана у великом броју пријавили за коришћење олакшица из Програма економских мера и до 21. априла 169.111 привредних субјеката  изабрало је банку за отварање наменског рачуна за исплату директних давања, саопштило је Министарство финансија.

Закључно са јучерашњим даном остало је још 134.857 привредних субјеката који имају рачун у више банака и још нису изабрали банку. ППП-ПД пореску пријаву је поднело 38.628 привредних субјеката за 278.530 запослених, а одложено је укупно 6,9 милијарди динара обавеза за порезе и доприносе, рекао је министар финансија Синиша Мали на четвртом састанку Координационог тима за имплементацију Програма економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса КОВИД 19. Састанку су присуствовали Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, министарка за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Зорана Михајловић, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац, вицегувернери Народне банке Србије Ана Ивковић, Драгана Станић и Жељко Јовић као и представници кабинета председника Републике Србије, председнице Владе и Пореске управе.

Износ одложених обавеза по основу аконтација за порез на добит биће познат 4. маја када се буде знао укупан број привредних субјеката који имају право да користе фискалне погодности и директна давања. Пореска управа моћи са сигурношћу да примени све валидације и креира скуп обвезника тек по истеку законског рока за подношење ППП-ПД пријава и подношења пореске пријаве, што је 30. април, истакао је министар.

Додаје да ће се, након извршених провера, до 5. маја знати која тачно предузећа од пријављених имају право на олакшице, након чега ће одмах кренути и исплата новчаног износа од око 30.000 динара на наменске рачуне послодаваца, а који су намењени запосленима.

Када је реч о кредитима Фонда за развој, закључно са 21. априлом, 52 привредних субјеката је поднело захтев за кредит код Фонда за развој, а тражени износ кредита је 1,026,870,000 динара. На састанку је речено да су, након јучерашње седнице Управног одбора Фонда за развој, одобрена средства за 25 кредита у износу од 729,09 милиона динара.

На састанку је било речи и о секторској подршци која би се усмерила ка секторима које је епидемија вируса Ковид 19 посебно угрозила, као што су туризам, хотелијерство, путнички саобраћај. Истакнуто је да је у том смислу већ донета и прва у низу мера, која се односи на обезбеђивање 400.000 туристичких ваучера за одмор у Србији, у износу од две милијарде динара. Закључено је да ће се на секторској подршци посебно радити у наредном периоду.