ОДЛИЧНЕ ВЕСТИ ЗА РОДИТЕЉЕ – ОД 2020. ГОДИНЕ БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА СВЕ ОСНОВЦЕ РУМСКЕ ОПШТИНЕ

Општина Рума иде корак даље када је у питању друштвена брига о деци и унапређење услова за њихово образовање. Од 2020. године румска локална самоуправа обезбедиће бесплатне уџбенике за све основце, изјавио је Слађан Манчић, председник Општине Рума.

Када је у питању брига о најмлађима Рума је сигурно пример на који се могу угледати други градови и општине у Србији, па је тако неколико локалних самоуправа већ најавило да ће у њиховим срединама 2020. године вртић бити бесплатан, што је пионирски подухват управо наше општине. Подсетимо од 2018. године вртић је бесплатан за сву децу у румској општини, али се такође из године у годину, проширују и капацитети предшколске установе „Полетарац“, чиме је решен проблем листе чекања.

И ове школске године Општина Рума је за ђаке прваке, социјално угрожену децу и друге ђаке обезбедила бесплатне уџбенике, но, жеља локалне самоуправе је да сви основци остваре то право. У буџету Општине Рума за наредну школску годину обезбеђено је 35 милиона динара за набавку уџбеника.

„Купићемо уџбенике за сву децу, од првог до осмог разреда, и на тај начин ћемо растеретити буџете наших грађана са једне стране, а са друге стране школама и разним издавачима стати на пут у смислу провизије, селекције деце ко има право ко нема. Нама буџет у овом моменту дозвољава и ову мере подршке, привреда нам пуни буџет и можемо да издвојимо 35 милиона за уџбенике за све основце“, поручио је председник Манчић.

Као што је био случај пре две године и са бесплатним вртићем, председник Манчић је нагласио да се не ради се о никаквој политичкој кампањи или предизборној причи, једноставно Општина Рума је финансијски значајно ојачала, буџет је стабилан што омогућава финансирање ове и сличних мера подршке.

Извор: Општина Рума