ОДНОШЕЊЕ УГИНУЛИХ ЖИВОТИЊА БЕСПЛАТНО ЗА ПЕЋИНАЧКЕ ДОМАЋИНЕ

Угинуле животиње су до сада поред сточних гробаља врло често завршавале и на дивљим депонијама или зеленим површинама дуж атарских путева, али и централних саобраћајница у нашој општини. Овакав однос према анималном отпаду не само да је противзаконит, него представља и сталан здравствени ризик по становништво јер може бити извор бројних заразних болести, а директно угрожава и животну средину.

У жељи да изађе у сусрет сточарима и пољопривредницима пећиначке општине, Јавно комунално предузеће “Сава” увело је нову услугу одношења угинулих животиња. Како нам је рекао директор овог предузећа Жељко Милићевић, угинуле животиње ће се одвозити директно из домаћинства власника, а ова услуга се грађанима неће наплаћивати.

“Захваљујући помоћи пећиначке локалне самоуправе успели смо да пронађемо ово решење како бисмо пре свега спречили нелегално одлагање анималног отпада на дивљим депонијама, али и у потпуности санирали сточна гробља. Угинуле животиње преузима предузеће Енерго-зелена из Инђије, које се бави прерадом животињског отпада поштујући сву законску регулативу из области заштите животне средине и безбедности. Власници домаћих животиња у случају угинућа не смеју бацати угинуле животиње у водотокове нити их остављати на отвореном простору, поред пута, на дивљим депонијама или сточним гробљима. Наиме, од момента угинућа, као и до сада, власници обавештавају ветеринара који излази на терен и установљава узрок угинућа, затим комунални инспектор прави записник како би власник могао да одјави угинулу животињу, а он обавештава нас. Ми даље преузимамо одвожење животиње, и то је бесплатно за све наше грађане. Оно што је најважније је да је ова услуга и најбезбеднија, јер правилан третман животињског отпада је кључан за спречавање избијања заразе и штетних ефеката по животну средину” – истакао је Милићевић.

Он је додао, да ће комунални инспектор у наредном периоду вршити појачану контролу, јер како је рекао, сада када је пронађен начин да се анимални отпад безбедно и бесплатно уклања, нема оправдања за оне који крше закон.

Власници домаћих животиња више информација о процедури коју треба да примене у случају угинућа животиња могу добити путем телефона 022/2436-510.

Извор: Општина Пећинци