ODRED IZVIĐAČA SUBOTICA: BUDI IN, NE BUDI OUT – POSTANI SKAUT

Proteklog vikenda Odred izviđača „Subotica“ u prostorijama Osnovne škole „Sveti Sava“ u Aleksandrovu organizovao je takmičenje pod nazivom „Budi in, ne budi out – postani skaut“.

Domaćin je dočekao drugare-izviđače iz više vojvođanskih gradova, Šapca, Zrenjanina, Perleza, Ečke koji su se zajedno sa domaćinom smestili u prostorijama škole gde su svi zajedno proveli vikend. U subotu ujtru upriličeno je svečano otvaranje takmičenja. Nakon postrojavanja ekipa ,ukupno sedam u kategoriji polatarac – pčelica i tri ekipe u kategoriji mladjih izviđača i mlađih planinki, intonirana je himna Republike Srbije i istaknuta državna zastava kao i zastave domaćina i gostujućih odreda. Svečanom otvaranju između ostalih prisustvovala je kao predstavnik grada Milanka Kostić, članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje i u prigodnom govoru istakla „Mislim da moj osmeh na licu govori mnogo toga,jer ova manifestacija i meni evocira lepe uspomene,a to želim i vama koji ste učesnici ove manifestacije. Poručila bih vam da je jako važno da rastete i negujete prave vrednosti kao što su upravo one koje se promovišu kroz rad u izviđačkim organizacijama, a neke od njih su humanost, voloterizam i solidarnost. Vi kroz učešće u ovakvim organizacijama razvijate svoju svest i o očuvanju životne sredine,činite mnoga dela, razvijate prijateljstva, učite da se poštuju različitosti i da dajete svoj doprinos da vaša društvena zajednica bude lepše i bolje mesto za život“.

Nakon toga prisutnima se u par reči obratio i direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ koja je omogućila prostor za smeštaj i organizaciju takmičenja Miroslav Cicmil – „Veoma mi je drago što smo pomogli ovakvu akciju. Učešće u izviđačkom pokretu omogućiće vam sticanje mnogih znanja, sposobnosti i veština,koje će kod vas pre svega podići nivo odgovornosti, samopouzdanja i odnosa među vama samima. Mi kao škola ćemo i ubuduće da pomažemo sve slične akcije koje omogućavaju da se deca i đaci druže i da kvalitetno provode svoje slobodno vreme“.Dodelom zahvalnica svima koji su pomogli organizaciju i dali svoj doprinos i predajom raporta načelniku akcije i starešini odreda takmičenje je i zvanično počelo.

Mlađe ekipe su se takmičile na Prozivci, u disciplinama kao što su čvorologija,skriveno blago, skakanje u džaku, skakanje u dalj, igra memorije itd. Lep i sunčan dan je upotpunio takmičenje, pa se slika u parku pretvorila u pravu idilu mališana koji igraju neke pomalo zaboravljene igre, takmiče se a sve to kroz osmeh i druženje.

Za to vreme ekipe mlađih planinki i mlađih izviđača dobili su zadatu stazu kroz Suboticu, morali da pronalaze kontrolne tačke i na njima rešavaju zadatke, a uz pratnju kontrolora. Samo neki od postavljenih zadataka j su panoramski snimak (nacrtati gradsku kuću ), semafor, čvorologija, prelazak minskog polja, prva pomoć, intinerer. Podjednako važno pored takmičenja je bilo staza koja je osmišljena tako da takmičari prođu pored nekih od znamenitosti Subotice kao što su Narodno pozorište, Gradska kuća, plava fontana i na taj način upoznaju naš grad i sve njegove lepote i požele da se ponovo vrate jer sve lepote Subotice nije moguće bliže upoznati za tako kratko vreme.

Po povratku u OŠ „Sveti Sava“ deca su prisustvovala radionicama koje su za ovu priliku osmislili Vatrogasno – spasilački bataljon i Srđan Banjanin, komadir vatrogasno – spasilačke čete, gde su deca kroz razgovor za vatrogascima saznali i naučili najbitnije elemente protivpožarne zaštite, ponašanja u slučaju zemljotresa i poplava, dobili priliku da malo proniknu u profesiju vatrogasca – spasioca a zatim i na praktičan način isprobaju deo opreme, upoznaju se sa ličnom zaštitnom opremom i vozilima koja su za ovu priliku bila parkirana u dvorištu škole. Radionicu su upriličili i pripadnici Policije koji su na veoma realan način uz pomoć specijalnih naočara deci pokazali kako svet oko sebe vide osobe pod dejstvom alkohola, opijata i umorni i neispavana, na taj način im podigli svest zašto je važno učestvovati u saobraćaju trezan, čiste glave i odmoran. Pored razgovora o bezbednosti u saobraćaju pripadnici policije su porazgovarali sa decom i o opasnosti koja vreba od narkotika, kocke i vršnjačkog nasilja, te kako iste opasnosti na vreme prepoznati, izbeći i kome se obratiti za pomoć. Zatim je usledila demonstracija opreme pripadnika policije i prilika da sednu na kratko za volan policijskog automobila, a što su deca jedva i dočekala. Učešće u radionici je uzela i Služba hitne medicinske pomoći, teoretski i praktično obradivši uvek aktuelnu temu Prve pomoći. Kako zaštititi prvo sebe od daljih posledica,kako prići unesrećenom i kako pravilno pružiti prvu pomoć onda kada i sekunde odlučuju o nečijem životu te kako prilikom pozivanja Hitne pomoći pravim, preciznim informacijama pomoći da pripadnici Hitne pomoći i pre dolaska na lice mesta mogu da se pripreme na ono što ih očekuje i tako sačuvaju dragoceno vreme.

Nakon završetka radionica usledila su slobodne aktivnosti gde su deca igrala tradicionalne izviđačke igre kao što su otimanje marame, šišarke, ik – oks i da zaplešu ples koji su sami osmislili.

Takmičenje je iskorišteno i da se upriliči četvrti rođendan Odreda izviđača „Subotica“, pa je nakon večere uz logorsku vatru počela proslava rođendana polaganjem zakletve novih članova odreda i podela svedočanstava da su postali izviđači. Nakon toga proslava je nastavljena u prostorijama škole uz slatki sto, muziku i druženje.

U nedelju je usledilo proglašenje pobednika, dodela pehara i medalja kao i svečano zatvaranje akcije. U kategoriji pčelica i poletaraca pehar za prvo mesto je otišao u Perlez, u kategoriji mlađih planinki i mlađih izviđača pehar za prvo mesto je otputovao u Kovačicu.

Takmičenje je u potpunosti ispunilo svoj cilj, druženje i upoznavanje dece, upoznavanje i promocija našeg grada i nadmetanje u disciplinama i veštinama koje su danas malo zapostavljene a deci jednoga dana mogu puno da znače u realnom životu.

Odred izviđača „Subotica“ ponosan je što su gosti otišli zadovoljni i nasmejani,puni utisaka i uspomena , kao i na organizaciju za šta se zahvaljuje pre svega deci koja su predanim radom osmislila takmičenje i sproveli ga u delo, roditeljima na pomoći u toku samog takmičenja, školi koja je otvorila svoja vrata za izviđače, sponzorima koji su pomogli realizaciju, Policiji, Hitnoj pomoći, Vatrogascima i naravno Crvenom krstu Subotice, gradu Subotici.

Do sledeće prilike pozdrav od O.I. „Subotica“ uz izviđačko Z D R A V O!

(foto i info: OI Subotica)

Izvor: subotica.info