ОДРЖАН 10. „ДАН СУВАЧЕ“

Народни музеј у Кикинди организовао је десету јубиларну манифестацију под називом „Дан Суваче“. Чланице Удружења жена “Сунце“ из Падеја, овогодишњег села које је било домаћин програма, представиле су своје традиционалне рукотворине, а посетиоци су имали прилику да, поред гастрономских специјалитета, науче нешто ново о кикиндском млину на суви, односно коњски погон. Манифестацију је посетио и Никола Лукач, градоначелник Кикинде.

“Увек ме радује идеја да се оваквим манифестацијама представе култура и обичаји свих народа који се налазе на подручју нашег града. Ове године је домаћин село Падеј у општини Чока, али то је све северни Банат, исти менталитет, слична кухиња, све оно што смо имали прилике да пробамо и на шта смо сви ми одавно веома поносни“, рекао је градоначелник.

Десету јубиларну манифестацију обележило је гостовање Удружења жена из Падеја, места одакле је донет дрвени материјал за иградњу Суваче:

“Захваљујући бројним програмима које организујемо, Сувача је одавно позната на туристичкој мапи наше земље. Домаћин нам је Падеј из разлога што је 1899. године комплетна дрвена конструкција Суваче донесена из тог села у Кикинду где је функционисала све до 1945. године“, подсетила је Славица Гајић, виши кустос етнолог Народног музеја Кикинда.

Посебан гастрономски програм био је посвећен лангошу:

“Сваког децембра за Микулаш правимо лангош за цело село, тако да су сви мештани укључени у прављење лангоша, односно мекике. Лангош је наша лепа традиција коју негујемо и наш бренд који чувамо“, додала је Драгица Раданов, председница Удружења жена “Сунце“ из Падеја.

У општини Чока, једно од најактивнијих удружења је падејско “Сунце“:

“Падеј и Сувача су уско везани, с обзиром на то да се један велики део села налази у објекту, што је нама врло важно и драго. Наша општина доста улаже у сва удружења, како спортска, тако и културна, јер нам је жеља да сачувамо традицију. Мала смо средина, али упркос бројним проблемима у области демографије, трудимо се да задржимо младе“, објаснила је Стана Ђембер, председница општине Чока.

Извор: Град Кикинда