ОДРЖАН 11. ВИДОВДАНСКИ САБОР СРБСКИХ ВИТЕЗОВА – ДА СЛОБОДАРСКА ВАТРА УВЕК ПЛАМТИ, А СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ ВЕЧНО ЖИВИ

Уочи великог празника – Видовдана, у Руми се традиционално одржава „Видовдански сабор србских витезова“, који негује културу сећања на најсветлије примере патриотизма, родољубља и јунаштва нашег народа.

Сваке године Сабор у организацији „Академије видовданских витезова србских“ окупи високе државне и војне званице, како Србије, тако и Републике Српске, борце из отаџбинских ратова 90-их година и наравно породице палих јунака, а и ове године манифестацији су присуствовали представници Амбасаде Руске Федерације у Србији.

Добродошлицу су у име локалне самоуправе у Градској кући гостима Сабора пожелели председник СО Рума Стеван Ковачевић и заменица председника Општине Рума Биљана Поповић Јовановић, а затим су традиционално положени венци на спомен плочу у румском парку Хероја Кошара и Паштрика.

У Вазнесењској цркви у Руми служен је помен за погинуле у одбрамбено-отаџбинским ратовима 1991-1999, а потом је у порти одржана и презентација витешких вештина.

На централној академији у парохијском дому Вазнесењске цркве уручена су бројна признања, ордења и витешке плакете заслужним борцима, нажалост, многим постхумно, бригадама Војске Србије, посебним јединицама полиције, захвалнице пријатељима који годинама помажу организацију Сабора.

Путем видео линка поруку учесницима Сабора послао је генерал Небојша Павковић, а поздраве генерала Ратка Младића пренео је његов син Дарко, који је уместо оца примио Орден за одбрану отаџбине Вељка Раденовића.

Ордени за храброст Ивана Васојевића Јагуара уручени су Мирославу Вулићу и Петру Јовановићу, док је орден части Предрага Пеђе Леовца постхумно додељен Алберту Андијеву.

Постхумно су витешке статуе додељене и војницима Славку Крунићу, Рајану Илићу, Зорану Фатићу, потпуковнику Бранку Пантелићу -Пантеру, капетану 1. класе Милојку Станошевићу,чувеном Благоју Јововићу, поручнику Веселину Новаковићу, Пилоту Вељку Леки, Миливоју Мићи Лиздеку и Станко Васићу.

Нису организатори заборавили ни Румљане, па је витешким орденом за очување традиције награђен Ансамбл народних игара и песама „Бранко Радичевић“, а постхумно, такође, витешким орденом одликован је Љубиша Бубало – Љубе, наш суграђанин који се бавио и хуманитарним радом, а између осталог је дао допринос и за визуелни садржај  „Видовданског сабора србских витезова“.

Уз претходно интонирање химни Србије, Републике Српске и Русије, програм је уметнички употпуњен поезијом Бранислава Вучића Вучка, др Данила Васојевића, песмом групе Звуци с камена и гусларским наступом Марка Шћепановића.

Извор: Општина Рума