ODRŽAN 25. SUPER ENPI KUP

U subotičkoj Hali sportova u nedelju 24. marta održan je internacionalni turnir u karateu pod nazivom  „25. Super Enpi kup“ koji je bio u organizaciji Karate kluba Spartak Enpi uz podršku Šotokan karate saveza Srbije i Grada Subotice, navodi subotica.info.

Na ovoj tradicionalnoj sportskoj manifestaciji, okupčilo se oko 1.200 takmičara iz osam zemalja. Turnir je svečano otvorio Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice „Preko 1.000 takmičara iz Crne Gore, Slovenije, Slovačke, Nemačke, Rumunije, Irana, a pre svega iz naše bratske Republike Srpske i Srbije, govori o snazi i jačini ovog turnira. Dvadeset i pet godina – uz ogromna ulaganja energije i truda i veliku posvećenost – traje jedna lepa ideja Milorada Ćopića da Subotica ima svoje mesto na evropskoj i svetskoj karate mapi. Ideja je negovana dve i po decenije, razvijana, unapređivana, pa i nije čudo što danas Super Enpi kup spada u red najvećih karate turnira u Evropi. Postoji nepisano pravilo da je najlakše u sportu nešto uraditi prvi put, bez obzira da li je to odrađivanje treninga, osvajanje medalje ili organizacija nekog takmičenja. Tako i jeste, jer je sportista naučen da je svaki naredni trening veći motiv i veća želja za ostvarenje boljih rezultata, podizanje forme i sportsko nadmetanje. I naš narod, uostalom, kaže: ’Sportski su se nadmetali’. Možete onda da zamislite koliki napor ulažu svi vredni ljudi koji stoje iza ovakve organizacije koja već dvadeset i pet godina bez prekida održava i unapređuje i masovnost, i kvalitet“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Bakić je napomenuo da je od organizatora informisan da će se Evropsko prvenstvo u okviru Šotokan saveza održati u aprilu u Mađarskoj „Niste mogli da izaberete bolje mesto od našeg grada da, u tako ozbiljnoj konkurenciji, proverite formu, odmerite snage u duelima protiv najboljih i učinite napredak u vašim karijerama. Sportisti su dobri ljudi, naročito karatisti. Karate je jedan od spotova koji oblikuje vaš karakter, stvara vam samokontrolu i pravi od vas timske igrače. Da radite za društvo, da radite za ljude.  Subotica ima sportski duh, dugu i bogatu sportsku tradiciju, veliki broj vrhunskih sportista, trenera i sportskih radnika, pre svega sjajnih ljudi, da su to mnogi prepoznali i da je zbog toga Subotici dodeljeno posebno priznanje – Evropski grad sporta za 2024. godinu.

Prisutne u Hali sportova pozdravio je i Milorad Ćopić, predsednik Organizacionog odbora turnira, koji je, nakon obraćanja, gradonačelniku Bakiću uručio plaketu za doprinos razvoju karate sporta i Karate kluba Spartak-Enpi. Najbrojnija ekipa na današnjem turniru bila je „Seiken“, iz Bratislave (Slovačka). Predstavnicima te ekipe pehar je predao gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. 

Izvor: subotica.info