ODRŽAN 4. ŽEDNIČKI VIŠEBOJ

Četrvti „Žednički višeboj“, održan je u nedelju 26. maja na terenu FK Preporod u Novom Žedniku. Radi se o jednodnevnioj manifestaciji u organizaciji Udruženja građana “Đeneral Hadžićevo” na kojoj su neguju tradicionalne sportske igre ovog kraja, navodi subotica.info.   

Igre koje je pratilo oko 800 posetilaca svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić čestitam Udruženju građana „Đeneral Hadžićevo“ koji stoje iza organizacije ove prelepe manifestacije koja neguje tradicionalne sportske discipline, podstiče zajedništvo, jača kolektivni duh i promoviše zdravo, viteško nadmetanje. Srce mi je prepuno, jer su upravo ti mladi ljudi prepoznali šta je to što može da okupi mlade, što može učiniti jedno selo živim, ali i šta je to što u Novi Žednik može privući brojne učesnike i goste, ne samo iz Subotice i bliže okoline.

Bakić je isatao važnost što se takmičenja odvijaju baš u tradicionalnom disciplinama kao što su  skok u dalj, skok u vis, obaranje ruke, povlačenje kuke, nadvlačenje štapa, trčanje po brvnu, bacanje kamena s ramena, nadvlačenje konopca i penjanje uz stožinu kao što su to radili naši preci čime su hteli da pokažu svoje veštine i snagu, da se u sportski nadmeću, ali pre svega bila je to prilika za porodično okupljanje i druženje. – I sve što su naši preci radili nekada, radimo i mi danas, sa idejom i da se okupljamo, čuvajući i negujući sve ono što nas je vekovima povezivalo. U Novom Žedniku sam primetio ogromnu energiju i timski rad velikog broja mladih ljudi, ne samo na ovom događaju, i to bi svakako trebalo i dalje da čuvate i negujete. Ovo je i prilika da organizatoru današnjeg višeboja izrazim zahvalnost i za ovaj divni transparent iza nas na kome piše: „Srbi nisu genocidan narod“. I svaka čast onome ko se setio da se ispiše takav transparent – istakao je gradonačelnik Stevan Bakić.

U ime organizatora, Novak Anđelić se zahvalio na pomoći Gradu Subotici i gradonačelniku Stevanu Bakiću na podršci. Istakao je da „Žednički višeboj“ simbolizuje jedinstvo svih žitelja Novog Žednika.

Takmičarski dan otvorili su najmlađi koji su se takmičili u trčanju u vreći, trčanju po brvnu, nošenju jajeta i trčanju na 50 metara.

Među odraslima takmičilo se više od 100 takmičara u deset ekipa: „Lički majkani“ iz Koluta, „Banija“ (Bački Sokolac), „Rudar“ (Ugljevik), „Jugović“ (Svilajnac), „Ekstra auto transport“ (Vrbas), „Udarac u prazno“ (Novi Žednik), „Krajišnici“ (Banatsko Veliko Selo), „Gorski vuci“ (Ub), „Kafana kod Mlađe“ (Novi i Stari Žednik) i „Seljačine“ (Novi Žednik).

Ekipni pobednik je ekipa „Gorski vuci“ iz Uba, druga je bila ekipa „Krajišnici“ iz Banatskog velikog sela, dok su na trećem mestu takmičenje završili „Seljačine“ iz Novog Žednika.

Proglašeni su  pobednici u pojedinačnim sportovima. U vučenju kuke najbolji je bio Božidar Radovanović iz ekipe „Gorski vuci“, u skoku u dalj iz mesta Milan Marković iz ekipe „Seljačine“, u pretezanju štapa Milan Mićić iz ekipe „Rudar tag Ugljevik“. U disciplini hodanje po brvnu pobedio je Jovan Lisica iz ekipe „Krajišnici“, u obaranju ruke Mladen Žuljević uz ekipe „Jugovići“, a u skoku u vis Miloš Jovanovic iz tima „Gorski vuci“. Najbrže se uz stožinu popeo Jovan Stupar iz ekipe „Kajišnici“, kamen sa ramena najdalje je bacio Stefan Jovanović iz ekipe „Gorski vuci“. Najviše pažnje privukla je poslednja disciplina u navlačenju konopca gde su se najjači pokazali momci iz ekipe „Rudar tag Ugljevik“.

Izvor: subotica.info