ОДРЖАН 63. ФЕСТИВАЛ РУСИНСКЕ КУЛТУРЕ ,,ЦРВЕНА РУЖА“

Последњег викенда у јуну у Руском Крстуру је одржан 63. Фестивал русинске културе ,,Црвена ружа“. Фестивал је одржан на летњој бини у дворишту Школе ,,Петро Кузмјак“.

Фестивал је почео ревијалним делом програма под именом ,,Одјеци равнице“ који је окупио културно-уметничка друштва из свих места у којима живе Русини. Програм је започет химном Републике Србије ,,Боже правде“ и свечаном песмом Русина у Србији, ,,Браћа Русини“, а Фестивал је потом отворио председник Националног савета Русина, Јоаким Рац. Он је нагласио да и поред потешкоћа кроз које је пролазила, ,,Ружа“ и даље цвета захваљујући својим младим снагама. Он је, такође, пожелео добродошлицу гостима, а посебно представницима општинске и покрајинске власти. Потом су се окупљенима обратили и председник Општине Кула, Дамјан Миљанић, и заменик покрајинског секретара за образовање, управу, прописе и  националне мањине, Милина Хрнчар.

Као што је обичај, Фестивал је настављен програмом за најмлађе  под називом ,,Црвено пупче“. На Фестивалу су додељене 4 награде. Други део Пупољка је био ревијалан, а публика је имала прилику да се присети мелодија са прошлих фестивала. Руководитељка Ребека Планчак рекла је да је задовољна великим бројем деце која су наступила на овогодишњем Фестивалу.

За најлепши глас, корпу црвених ружа и девојачки сандук, добила је Ксенија Вереш из Ђурђева. Награду за најлепши мушки глас и чутуру добио је Владимир Мишљеновић из Миклошеваца. У другом делу вечери додељене су награде за композицију, текст и интерпретацију за нових 10 песама које су премијерно изведене. Тако је награду за најбољи текст добио Владимир Дудаш за песму „Любовна тайна” у интерпретацији Марине Роман која је истовремено и аутор музике. Најбоља интерпретација по мишљењу жирија била је интерпретација Јураја Суђија за песму „Запрагнєм я шарги до каруци” за коју је осмислио и мелодију на текст Серафине Макаји, а за најбољу композицију награђена је Танита Ходак Планчак за композицију „Зраднїк“ за коју она потписује и текст и музику.

Извор: Општина Кула