ОДРЖАН „БОДРОГ ФЕСТ“ У БАЧКОМ МОНОШТОРУ

Протекли викенд, петнаесту годину за редом, био је у знаку „Бодрог феста“ и Бачког Моноштора.

Традиционално,  Бачки Моноштор,  другог викенда у августу, постане вишеструко бројнији само због чувене манифестације „Бодрог феста“, који током два дана на једном месту споји све вредности овог места и његове природе до гастрономије, уметности, културе, традиције и обичаја. Манифестација носи назив по легенди из 16.века, када се у близини Бачког Моноштора налазила Бодрог град – тврђава, коју је, према историјском предању, Дунав однео.

Током два фестивалска дана 10. и 11.  августа сви који су посетили Бачки Моноштор уживали су у лепотама Бачког Моноштора и целог региона, кроз садржаје које су припремили организатори, а како кажу у МЗ „Бачки Моноштор“, током ова два дана

кроз  Бачки Моноштор прошло је преко 10.000 хиљада посетилаца истичући да су задовољни и фестивалом и гостима, од којих свакако међу првима истичу представнике локалне самоуправе која је препознала значај овог фестивала и финансијски га подржава.

Првог дана фестивала, осим осталог организовано је такмичење у кувању рибљег паприкаша-Бодрошки котлић а прву ватру упалио је  заменик градоначелница Сомбора Антонио Ратковић. Уз песме музичке легенде Звонка Богдана и „Бит Бенда“ из Београда,  такмичило се преко стотину кувара свих узраста мушког и женског пола из Моноштора, Апатина, Сомбора, свих околних места и из Републике Хрватске.

Другог дана фестивала у оквиру целодневног програма могло се чути и видети много тога, одржане су радионице за децу, наступи културно уметничких друштава, хорова, изложбе, богата гастрономска понуда, традиционални домаћи производи, а оно што је и ове године дало печат другом фестивалском дану је свакако Фијакеријада.

Рапортом Сузане Секулић Антонију Ратковићу, заменику градоначелнице Сомбора, озваничен је још један „Бодрог фест“.

Антонио Ратковић је у име Градске управе града Сомбора поздравио све присутне и похвалио организациони одбор „Моношторског котлића“ нагласивши да су подигли леставицу на виши ниво у односу на Сомборце и осталих 14 насељених места.

„Сама легенда о Бодрогу која је стара неколико векова, као и прича о његовом нестанку,  инспирисала је драге Моношторце да пре 15 година започну са овом манифестацијом у коју су уклопили културу, традицију, обичаје али и природу“ истакао је заменик градоначелнице Антонио Ратковић и додао да све ово пре свега говори о Моношторцима те му је зато драго да трећу годину за редом има част да отвори „Бодрог фест“.

Присутнима се обратио и Станко Косовац испред Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство који је поздрављајући све учеснике, организаторе и посетиоце истакао:

„Од идеје пре петнаест година до данас „Бодрог фест“ траје, што значи да је врло квалитетан а што потврђује и посета све већег броја људи са стране.“

Вече и „Бодрог фест 2019“ је завршен концертом тамбурашког састава „Месечина“ са солистима Зораном Иђушки и Алексом Недељковић и рок концертом “Трилогy”.

До следећег „Бодрог феста“ када Бачки Моноштор постаје центар света, домаћини шаљу поздраве и поручују да су гости у Моноштору увек добро дошли.

Извор: Град Сомбор