ОДРЖАН ЧЕТВРТИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА СРБА ИЗ РЕГИОНА

Четврти фестивал фоклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације БИХ, одржан је 18. новембра 2018. у Великој сали Српског народног позоришта у Новом Саду.

Фестивалу су присуствовали и присутне поздравили представници републичке, покрајинске и градске власти, као и представници удружења Савеза Срба из региона и Завичајног удружења Сава Мркаљ, а програму су присуствовали и црквени великодостојници.

Чули смо да је положај Срба, од свих држава из окружења задовољавајући само у Мађарској и Румунији, док се то не може рећи за остале суседе. Након химне Боже правде коју је извео хор ОШ „Милош Црњански” из Новог Сада – са жељом да ни једна река и ни једна граница не дели Србе на ове и оне – на бини су се заориле песме, игре и фолклорни обичаји.

Наступили су КУД „Табан” из Будимпеште, ГКУД „Коста Абрашевић” из Бачке Паланке, АНИ „Јован Дучић” из Требиња, СКУД „Ђурђевак” из Кљајићева, Удружење „Велико коло” из Ветерника, КУД „Ћирило и Методије” из Бусија (општина Земун), КУД „Слобода” из Руменке, КУД „Марко Орешковић” из Бачког Грачаца, као и легендарни певач Лике и личких обичаја – Добривоје Павлица.

 

За Vojvodjanske.rs: усхићена лепотом игара и ношњи, Весна Раонић;