ОДРЖАН ДЕЧИЈИ САБОР „ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ 2022“ У БАВАНИШТУ

У Баваништу је у суботу, 21. маја, одржана централна манифестација Дечјег сабора „Дани ћирилице“, на којој се традиционално уручује награде најуспешнијим учесницима конкурса који је ушао у трећу деценију трајања.. Основци и средњошколци из целе Србије, али и из дијаспоре, писали су и размишљали на тему Мудрост. За ликовни део конкурса требало је украсити прво слово свог имена и тако добити иницијал, калиграфски преписати народну умотворину, насликати илустрацију народне бајке, приповетке или песме и направити лутку и обући је у народну ношњу из бакиног родног краја.
Ове године на конкурс у Баваниште је стигло укупно 2.725 радова, од тога 309 литерарних радова, 599 илустрација, 1.626 иницијала и калиграфских радова, 101 вез и 90 лутки.
Жири у саставу Бошко Сувајџић, Бранко Златковић, др Рајка Уљмански, Љиљана Симић за литерарне радове, а Др Сузана Полић, Вјера Медић и Емил Сфера за ликовне радове, одредио је који су учесници заслужили награде за прва три места у свакој од категорија, а додељено је и више похвала.
Специјална награда додељена је Јелени Рекић, из Аделаида у Аустралији, за лутку у ношњи Западне Славоније са великом корпом воћа, израђеној – како је сама дугогодишња учесница Сабора са најудаљенијег континента поручила – „у знак сећања на Веру Секулић, која је знала да се радује луткама обученим у ношње из бакиног краја.“
Програм доделе награда управо је и започео минутом ћутања којим је одата пошта идејном творцу и дугогодишњој председници „Дана ћирилице“ Вери Секулић, која је преминула прошлог лета.

Извор: Општина Ковин