ОДРЖАН ДЕЧЈИ ПРОЛЕЋНИ ФЕСТИВАЛ НА РУМУНСКОМ ЈЕЗИКУ

Град Вршац је у недељу по други пут био домаћин Дечјег пролећног фестивала на румунском језику, а овог пута, манифестација је била одржана у Народном позоришту Стерија.

Учествовала су деца из скоро свих места где постоје школе са предавањем на румунском језику, из јужног и средњег Баната, а новина у поређењу са прошлом годином и фестивалом који је био одржан у Куштиљу, било је учешће деце из источне Србије.

Програм је био подељен на основне и средње школе и различита уметничка стваралаштва, а на самом улазу посетиоци су могли видети изложбе сликара из Вршца и Страже, као и рукотворине и изложбу удружења жена из Месића.

Осим великог броја учесника, скоро 300 деце са наставницима и професорима, овом догађају су присуствовали и представници амбасаде Румуније у Београду, генерални конзул Румуније у Вршцу – Георге Дину, председник Националног савета румунске националне мањине – др Валентин Ардељан, представници неколико удружења ис суседне Румуније и представници основних и средњих школа са предавањем на румунском језику или где се румунски учи као факултативни језик. Организаторе је представљао Доринел Стан, председник удружења „Независни Румуни“.

„Част нам је да наш Град опет буде домаћин једном великом и значајном догађају који у многоме превазилази локалне границе. Програм је био изванредан, велики број учесника и препуна сала Народног позоришта је доказ да је Вршац центар културних активности у региону и пример добре сарадње између Града и удружења која се баве културом. Учесницима и организаторима желимо пуно среће у наставку уз уверење да ће Град Вршац увек бити ту као пример и као подршка свима који обогаћују наш заједнички културни живот“. изјавио је Трајан Качина, члан Градског већа за културу.

Извор: Град Вршац