ОДРЖАН ЈЕ 18. ФЕСТИВАЛ „ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ“ – ОТРИМАНИ 18. ФЕСТИВАЛ „НАЙ ШЕ НЄ ЗАБУДЗЕ“

У суботу, 21. августа, у Ђурђеву одржан је 18. Фестивал изворног певања „Да се не заборави“. Председник Националног савета Русина Борислав Сакач свечано је отворио фестивал, а председник Општине Жабаљ Урош Радановић пожелео је добродошлицу многим гостима и публици.

На Фестивалу су участвовала Културно-уметничка друштва из Куцуре, Врбаса, Бикич Дола, Куле, Шида, Новог Сада, као и домаћини из Ђурђева. На Фестивалу су такође учествовала и два друштва из Републике Хрватске, из Миклушеваца и из Петроваца.

Фестивал је био такмичарског карактера. Свака певачка група се представила са две песме. Једну су певали „а капела“, а другу уз пратњу оркестра. Такмичило се за две награде, за победника Фестивала и за специјалну награду. Жири је одлучио да је ове године била најбоља Девојачка певачка група КУД „Тарас Шевченко“ из Ђурђева,а специјалну награду је освојила Женска певачка група КУД „Жетва“ из Куцуре.

Након затварања Фестивала, у просторијама КУД „Тарас Шевченко“ одржана је вечера и настављено је дружење учесника и публике.   

 

Отримани 18. Фестивал „Най ше нє забудзе“

Всоботу, 21. авґуста, у Дюрдьове отримани 18. Фестивал жридлового шпиваня „Най ше нє забудзе“. Предсидатель Националного совиту Руснацох Борислав Сакач святочно отворел Фестивал, а предсидатель Општини Жабель Урош Раданович привитал числених госцох и публику.

На Фестивалу участвовали Културно-уметнїцки дружтва зоз Коцура, Вербасу, Бикич Долу, Кули, Шиду, Нового Саду, як и домашнї зоз Дюрдьова. На Фестивалу тиж так участвовали и два дружтва зоз Републики Горватскей, зоз Миклошевцох и зоз Петровцох.

Фестивал бул змагательни. Кажда шпивацка ґрупа ше представела зоз двома шпиванками. Єдну шпиванку шпивали „а капела“, а другу зоз провадзеньом оркестри. Змагало ше за два награди, за побиднїка Фестивала и за специялну награду. Жири одлучел же того року була найлєпша Дзивоцка шпивацка ґрупа КУД „Тарас Шевченко“ зоз Дюрдьова,а специялну награду освоєла Женска шпивацка ґрупа КУД „Жатва“ зоз Коцура.

По законченю Фестивала, у просторийох КУД „Тарас Шевченко“ отримана вечера и предлужене друженє учашнїкох и публики.