ОДРЖАН ЈЕСЕЊИ ДАН ПОЉА ИНСТИТУТА ЗА РАТАРСТВО И ПОВРТАРСТВО

На огледним пољима националног Института за ратарство и повртарство, данас се окупило мноштво посетилаца традиционалне манифестације познате као јесењи Дан поља. Тим поводом присутне је поздравио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић који је нагласио значај Института, али и важност саме речи „семе“, будући да она представља праву меру успеха у науци, али и у политици – када се увећава аграрни буџет, али и када постоји подршка и вера у младе пољопривредне произвођаче, инспекцију на нивоу округа, улогу локалне самоуправе у закупу пољопривредног земљишта, што све заједно представља синергију и удруживање око пројекта успешне пољопривредне производње.

„Институт за ратарство и повртарство живи од те синергије, али и од великог броја партнера. Трансфер знања је, заправо, боља родност и плодност наших поља. Верујем да у речи „семе“, у једном својеврсном семеништу, сви можемо наћи себе и препознати се у заједничком успеху“, рекао је секретар Милошевић. Он је додао да Институт од националног значаја представља обавезу за све, али да је сигуран да ће својим научно-истраживачким радом, али и друштвено-одговорним понашењем, у потпуности оправдати указано поверење.

„Верујемо да је Институт изузетно важан национални пројекат, који не сме бити под ударом тржишта и не сме бити предмет куповине и продаје, јер оно што он сублимира јесу знање и вишедеценијско искуство, које представља гарант наше сигурне будућности“, закључио је секретар Милошевић.

Према речима др Светалне Балешевић Тубић, директорке Института за ратарство и повртарство, у тој научној установа у којој данас ради више од 100 научних истраживача, створено је више од 1.300 сорти семена и хибрида, од којих је 1.000 регистровано у свету. Такође, први хибрид сунцокрета у Европи настао је управо на Институту за ратарство и повртарство „НС семе“ у Новом Саду.

Јесењи Дан поља је традиционална манифестација, када се на огледним пољима ове реномиране научне установе, могу видети сорте јесењих усева, сунцокрета, соје и кукуруза доспелих за бербу.