ОДРЖАН ЈОШ ЈЕДАН УСПЕШАН „ДАН ДОБАВЉАЧА“

У циљу повезивања малих и средњих компанија из Војводине и Србије са великим међународним компанијама, као и уласка у ланце добављача ових компанија, организован је трећи по реду „Дан добављача“ у Мастер центру Новосадског сајма. Организатор овог догађаја је Развојна агенција Војводине, а поред Николе Жежеља, директора агенције, Дану добављача присуствовао је и потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, који је овом приликом рекао:

„Ово је веома важна манифестација у смислу повезивања малих и средњих предузећа са великим компанијама, поспешивања извоза и проналажења места тих компанија као добављача великих фирми. Посао јавног сектора, државе, покрајине Војводине, јесте да створи амбијент и оквир за добро пословање доношењем закона, уредби, одлука и регулативе. У другом степену, посао нас из јавног сектора јесте да креирамо мере подстицаја и субвенционисања управо те привреде, што смо у АПВ у претходних две године интензивно чинили, у смислу субвенционисања набавке опреме и субвенционисања нових радних места и рекао бих у трећем кораку, да проналазимо нове начине и моделе како да помогнемо привреди, а управо један од тих модела јесте и Дан добављача, те стварање амбијента за директан контакт и директно повезивање са великим компанијама и великим извозницима.“

Он је такође рекао да је овај дан веома важан за подстицај оног дела производње, која је извозно оријентисана и из које се остварују значајни девизни приливи кроз извоз.

Током Дана добављача, представници малих предузећа добили су прилику да представе своје производе и услуге великим компанијама. Развојна агенција организовала је 400 „бе то бе“ састанака, којим је присуствовало око 170 особа и они су заступали интересе 90 предузећа.

Према речима Николе Жежеља, Развојна агенција је основана прошле године од стране Покрајинске владе и кључни разлог њеног оснивања јесте да у ствари помогне малим и средњим домаћим предузећима, да се позиционирају, да се развијају, да својим радом и квалитетом утичу на развој целе покрајине.

Он је ово приликом позвао све представнике малих и средњих предузећа да им се обрате за било какву врсту помоћи или савета, те истакао да поред тога што могу доћи у њихове канцеларије, могу их позвати и у обилазак сопствене компаније.

Компанија Њитзенманн, која ускоро треба да почне изградњу у кулској Индустријској зони, такође је имала своје представнике на Дану добављача. Разговарали смо са Михаелом Вестфалом, представником ове компаније, који нам је рекао следеће: „На оваквим сајмовима најважње је остваривање контаката са потенцијалним добављачима који су у могућности да произведу и доставе производ који ми од њих захтевамо. Ми смо компанија која послује у целом свету, тачније у 27 земаља и самим тим потребно нам је све више добављача како би компанија расла. Зато смо и данас овде у Србији. Очекивања од пословања у Србији и не само у Србији, већ на глобалном тржишту од наших добављача су идентична. Ми тражимо поузданог добављача за дугорочну сарадњу, добављача који је конкурентан на тржишту, што се тиче цене и квалитета, као и брзине испоруке. До сада смо остварили пуно контаката са потенцијалним добављачима са којим би могли да остваримо сарадњу. Оно што сада следи је аналза контаката и свих информација које смо добили од потенцијалих добављача. За сада сам веома оптимистичан.“

Извор: Општина Кула