ОДРЖАН МАТУРАНТСКИ ПЛЕС НА ТРГУ СЛОБОДЕ

Начелница градске управе за образовање Лидија Томаш присуствовала је традиционалној манифестацији „Плес са Европом – матурантска парада“ на којој су ученици завршних разреда средњих школа заједно плесали чувени матурантски плес кадрил истовремено са бројним вршњацима широм Европе. Манифестацију организује плесни клуб „Болеро“ уз подршку Града Новог Сада.

-Нови Сад је данас део манифестације која у истом моменту уједињује младе широм Европе и на тај начин симболично обележава прелазни период у њиховом одрастању, а такође и симболизује брисање баријера и граница, и упућује на заједничке хуманистичке вредности за које треба сви да се залажемо. Нови Сад настоји да младима обезбеди што боље услове за учење и остваривање њихових потенцијала, и желимо да их максимално укључимо у процесе одлучивања када је реч о решавању важних питања за њих. Наш град је Европска престоница младих идуће године и Европска престоница културе 2021. године, и сигурна сам да ће све што будемо предузели у оквиру тих пројеката допринети развоју нашег града, а посбно амбијенту за стваралаштво младих- рекла је Лидија Томаш.

Kоординаторка манифестације „Плес са Европом – матурантска парада“, Дринка Кецман је рекла да је из године у годину све већи број људи и организација који подржавају ову манифестацију.

-Дванаеста по реду манифестација „Плес са Европом – матурантска парада“, окупила је на Тргу слободе матуранатe новосадских средњих школа и гимназија. Наш задатак је, као и претходне године, да матуранти истовремено са вршњацима из око десет европских градова, плешу за обарање Гинисовог рекорда у синхроном плесу. Иако рекорд није оборен, то није утицао на добро расположење матураната- рекла је Дринка Кецман.

Манифестација под називом „European Quadrille Dance Festival“ или Матурантски плес у Србији је почела да се одржава 2005. године, а први град који се прикључио овом пројекту Плесног Савеза Словеније био је град Краљево, највећом заслугом њиховог братског града Марибора. После Краљева 2006. год. прикључио се и Ниш, од 2007. год. и многи други градови: Јагодина, Зрењанин, Београд, Нови Сад, Панчево и многи други.

Сви матуранти плешу исту кореографију, уз музику Јохана Штрауса „Слепи миш“, а музика се најчешће емитује преко сателитског радија и сви европски градови плешу у исто време тачно у подне.