ОДРЖАН МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПЕСНИКА ЗА ДЕЦУ “БУЛКА“

Фестивал који готово три деценије окупља врсне савремене песнике за децу са циљем афирмације стваралаштва, али и неговања традиције песништва за децу на нашим просторима, “Булка“  одржан је протекле суботе. Позорница црвеначког Дома културе, која је угостила готово све громаде дечије поезије, засјала је по  двадесет и девети пут пуним сјајем. Препуној сали своје песме представили су песници из свих крајева наше земље: Русомир Д. Арсић, Небојша Божиновић, Јован Н. Бундало, Мирјана Даниловић, Радмила Марушић, Миомир Милинковић и Синиша Терзић, Томислав Ђокић, Јасна Миленовић, Веселин Милићевић и Срба Такић. Победничку плакету овогодишње “Булке“ понео је песник Јован Ј. Бундало, другопласирана песникиња је Мирјана Даниловић, док је награду публике и треће место освојио песник Миомир Милинковић.

Да поезија за децу има будућност и да се у општини Кула негује писана реч од најранијег животног доба сведочи чињеница да је много школараца из свих школа наше општине учествовало на конкурсу у оквиру овог  фестивала под називом “Булкин пупољак“. Врсни стихови писани дечијом маштом никог у препуној сали нису оставили равнодушним.

Награда за изузетан допринос стваралаштву за децу за 2022. годину, „Златна плакета Булке“додељена је песнику Бранку Стевановићу. Стевановићева поезија и кратка проза заступљена је у многим антологијама, лектири и уџбеницима за основну школу. Дела овог песника превођена су на неколико језика.

Директор Дома културе Црвенка, Милан Вујаковић, истиче да је права привилегија неговати и чувати традицију дугу тридесет година и да је циљ организатора, али и саме институције која је домаћин “Булке“ да се осим традиције негује култура писане речи и стваралаштва. Вујаковић истиче да су планови за идућу годину већ начелно направљени, с обзиром да је следећи фестивал уједно и јубилеј и да се очекује долазак великих имена у дечијем стваралаштву.

Као и претходних година, “Булка“ је окупила еминентне песнике Србије, а победник је  добио награду у виду штампања књиге. Публика је имала прилике да ужива у забавном програму који је пратио читав ток фестивала. Покровитељ фестивала је Општина Кула, а “Јафа“ из Црвенке је помогла реализацију фестивала.

Извор: Општина Кула