ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО ПОСВЕЋЕН ИНОВАЦИЈАМА У ПОЉОПРИВРЕДИ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА АГРИНО

У оквиру бројних активности Фонда „Европски послови“ АП Војводине и представника покрајинских институција, на 86. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, одржан је Округли сто, као део европског пројекта АГРИНО. Партнери на овом пројекту су: Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду  и шумарство; Институт за ратарство и повртарство;  Фонд „Европски послови” АП Војводине и с мађарске стране, Непрофитно д.о.о. за развој Жупаније Чонград.

На округлом столу присуствовали су др Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, др Светлана Белешевић Тубић, директорка Института за ратарство и повртарство и Видосава Ендерић, директорка Фонда „Eвропски послови“ АП Војводине.

Поздрављајући препуну салу, др Вук Радојевић је истакао како је пројекат АГРИНО био изазов за све у Секретаријату. „Изазов смо претворили у један од приоритетних циљева још 2016. године. Одлучили смо да се све активније укључимо у рад на Програмима прекограничне сарадње, како би и на тај начин обезбедили финансијска средства из ЕУ“, навео је секретар. Присутнима је сумирао до сада успешно реализоване активности на пројекту АГРИНО и најавио преостале активности које треба до краја пројекта да се реализују, као што су семинари у Мађарској и постављање савремених пластеника у три средње пољопривредне школе –  у Футогу, Руми и Вршцу. Ресорни секретар је указао, да ће на овај начин, ученици ових школа имати могућност дуалног образовања, а значајно је и то што се ови инкубатори стављају на располагање свим младим пољопривредницима, који желе да се едукују и да осавремене своју пластеничку производњу. Радојевић је истакао да је завршетак пројекта предвиђен до краја новембра , али да је његов наставак предвиђен кроз ново аплицирање, те изнео уверење да ће Европска комисија показати разумевање да Агрино пројекат буде настављен.

Директорка Фонда „Европски послови“ АП Војводине,  Видосава Ендерић истакла је да је главни циљ овог пројекта стицање знања, али и његова одрживост. Едукацијом руралног становништва, уз примену савремене производње, постиже се да они повећају производњу у својим окућницама, а самим тим допринесу расту животног стандарда. Такође, присутнима је истакла једну од улога Фонда, а то је тежња да се приближи и искористи што више бесповратних средстава кроз ЕУ програме који су нам доступни. Веома добар пример је податак да Фонд тренутно имплементира чак 14 ЕУ пројекта.

Директорка Института за ратарство и повртарство др Светлана Белешевић Тубић је овом приликом истакла да је потребно да привреда буде заснована на знању и иновативности. Поред стварања сорти и хибрида за кориснике, задатак Института јесте и едукација и пренос знања из области технологије. Институт жели да покаже да треба остати у производњи посебно када је реч о повртарској производњи, која је највећи бенефит пројекта АГРИНО, односно могућности да млади остану на селу, производе и да од тога лепо живе.

Округлом столу, који је био веома посећен, присуствовали су и партнери из Мађарске из жупаније Чонград, представници пољопривредних школа и инкубатора, који су између осталог и основани кроз пројекат АГРИНО, као и бројни други гости. Пројекат АГРИНО је, иначе, све време одржавања Међународног Пољопривредног сајма, имао веома посећен штанд у хали 6.