ODRŽAN PETI MEMORIJALNI TURNIR MIRKO VUJKOVIĆ

U znak sećanja na Mirka Vujkovića na bazenu u Dudovoj šumi u nedelju 27. marta održan je peti po redu veteranski Memorijalni turnir „Mirko Vujković“ u organizaciji veterana Vaterpolo kluba Spartak navodi subotica.info

Mirko Vujković je bio dugogodišnji sportski radnik, svestrani sportista, uspešni rukometaš, hokejaš i vaterpolista, a kasnije višedecenijski trener svih selekcija u hokejaškom i vaterpolo klubu Spartak. Jako rano se opredelio za zvanje sportskog trenera. U Pragu je završio Višu trenersku školu, smer hokej. Vodio je reprezentaciju raznih selekcija od 1980. do 1995. godine. Celu svoju sportsku karijeru proveo je u subotičkom Spartaku. Mirko je osvojio nekoliko titula prvaka države u mlađim kategorijama, od pionirskih do juniorskih, posebno se ističu dve juniorske titule prvaka bivše SFRJ. Nisu izostali ni uspesi sa reprezentacijom, osvajanje drugog mesta 1981. godine u B ekipi svetskog prvenstva za seniore.

Vaterpolo je igrao u Spartaku do 1979., nakon čega je nastavio raditi kao trener. Dobio je puno priznanja i nagrada za rad i doprinos u unapređivanju vaterpola. Nagrađivan je od državnog vaterpolo saveza kao i od  Vaterpolo saveza Vojvodine za dugogodišnji rad i postignute rezultate na unapređenju vaterpolo sporta.

Jedan od organizatora je njegov sin Damir Vujković koji je sa velikim oduševljenjem pričao o turniru – Drago mi je da smo se ponovo posle dve godine okupili na ovom bazenu. Zahvalio bih se timovima i ovim ljudima koji su došli na turnir. Tu su ekipe koje je Mirko trenirao a čak imamo i igrače sa kojima je igrao vaterpolo a i hokej. Pored Spartaka na turniru učestvuju ekipe Vojvodine iz Novog Sada, Polet iz Sombora i VK Bečej. Za mene jako puno znači.

Turnir je ove godine bio specifičan i po svojem takmičenju – Za razliku od ranijih godina kada smo odigrali četiri meča, ove godine smo odlučili da to bude više kao zajedničko druženje pa smo se podelili u dve ekipe i odigrali jednu utakmicu u kojoj je naravno rezultat u drugom planu. Želeli smo da pokažemo kako četiri ekipe iz četiri grada mogu zajedno da odigraju ovakvu utakmicu u cilju druženja i promovisanja vaterpola. Verovatno ćemo sledeće godine proširiti turnir jer su nam mnogi sportski prijatelji čestitali na ovome i izrazili želju da i oni budu deo ove naše priče i odaju počast Mirku. 

Damir se zahvalio i na pomoći oko organizacije – Organizaciju turnira su nam puno pomogli sportski prijatelji bez kojih bi nam bilo puno teže da ostvarimo naše zamisli. Zahvalio bih se pre svega Sportskom savezu Subotice koji nas podržava i pomaže u svim segmentima. Tu su i prijatelji kluba, stariji članovi koji su  nam takođe pomogli. Puno mi je srce i hvala svima što zajedno čuvamo uspomenu na Mirka.  

Jedan od  onih koji je igrao sa Mirkom Vujkovićem je i Živko Cvjetičanin – Živa- sa posebnim zadovoljstvom sam došao ponovo u Suboticu na ovaj objekat gde sam se dugo godina igrao i družio se sa čitavom starijom generacijom u kojoj je Mirko bio jedan od najistaknutijih članova ekipe. Posebno sam motivisan jer su moji prvi vaterpolo zaveslaji bili na Paliću 1965 godine. Tu sam se upoznao sa vaterpolom i tom genaracijom igrača a posebno se moglo puno naučiti od Mirka Vujkovića. Buio je izvanredan vaterpolista ne samo u plivačkom smislu nego i u igračkom, Jedan od retkih igrača koji je u vodi mogao da dribla. U svaki meč je ulazio sa puno želje i nadahnuća sa pravim sportskim elanom i viteškom borbom da se nadigrava sa protivnikom. Ja kao mlad vaterpolista sam uživao u njegovoj igri i pokušao da što više naučim. Mislim da je bio jedan od najatraktivnijih igrača u toj svojoj generaciji, zbog koga je publika dolazila na muški štrand.  

Izvor: subotica.info