ОДРЖАН ПОМЕН ЖРТВАМА НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ КОД СПОМЕНИКА “ПОРОДИЦА“

Централни догађај у оквиру обележавања 78. годишњице Новосадске рације одржан је на Кеју жртава рације код споменика “Породица“. Присутнима се том приликом обратио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, у име Српске православне цркве, молитвени помен одржао је Његово преосвештенство Епископ бачки господин Иринеј, а потом је молитвени помен и беседу одржао Врховни рабин Србије господин Исак Асијел. У програму су учествовали хор Саборне цркве “Свети Георгије“ и хор Јеврејске општине “Хашира“.

– Ово је место на којем се сусрећу бол и вера. Бол која не пролази, јер сећа на хиљаде невиних живота које су угасиле мађарске окупационе снаге. Ти животи уграђени су у темеље слободе нашег града, и удахнули су спокој и мир у којем ми данас живимо. Иако је та слобода грађена на болним лекцијама, никада не смемо изгубити веру у људско добро и племенитост и веру у то да нам неће умаћи ни један тренутак у којем ћемо моћи да покажемо разумевање, доброту, емпатију, у којем ћемо показати да смо људи. Нажалост, не можемо да се вратимо кроз време, па да данас уместо суза бројимо осмехе. Не можемо ни да разумемо, јер нема разумевања за зло које је исписивало језиве странице не само историје нашег града, већ историје људског рода, али никада не смемо дозволити да заборавимо – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

У име грађана Новог Сада венце су положили представници Града Новог Сада, Покрајинске владе, Скупштине AП Вojвoдинe, амбасаде Израела, амбасаде Мађарске, Јеврејске општине Нови Сад, Савеза Јеврејских општина Србије, Матице ромске, а у име потомака жртава Новосадске рације венац је положио Бранислав Милић – Шумарев. Након полагања венаца на споменик Породица, уз присуство војног свештеника, венац је са брода спуштен у Дунав. У организацији Кола српских сестара послужени су кољиво и колачи, а Новосађани су позвани да присуствују помену код спомен обележја на Новосадској плажи Штранд.

У овиру програма обележавања Новосадске рације, данас ће у клубу „Трибина младих“ бити одржана међународна конференција „Од Новосадске рације до ослобођења Аушвица – зашто се сећати, како се сећати?“ са почетком у 15 часова, а у Великој сали Културног центра Новог Сада биће приказан филм „Шаулов син“ у 20 часова.

Овогодишња манифестација „Ледена тишина – сећање на жртве Новосадске рације“ биће завршена у петак, 24. јануара откривањем инфо-табле посвећене Јелени Кон, у Улици Соње Маринковић бр.1 у 12 часова и пројекцијом филма „Завештање“ у 20 часова у Великој сали Културног центра Новог Сада.