ОДРЖАН ПОСЛОВНИ ФОРУМ СА РЕПУБЛИКОМ СРПСКОМ У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ

У циљу постизања бољих пословних резултата и вишег степена сарадње, у Привредној комори Војводине (ПКВ) данас је одржан Пословни форум са Републиком Српском, у организацији Покрајинске владе и ПКВ као једна од манифестација „Сајма завичаја“.

Овим поводом окупило се преко 70 привредника из Републике Српске и Републике Србије, као и представници најзначајнијих институција у региону.

„Присуство великог броја еминентних привредника као и највиших представника власти свакако ће допринети да остваримо најзначајније циљеве данашње манифестације: унапређење наше пословне сарадње, повећање робне размене, јачање производних капацитета прерађивачке индустрије, отклањање баријера у пословању и даљем подстицају заједничким наступима наших компанија на трећим тржиштима“, рекао је Вучуревић у свом обраћању присутнима.

Он је навео да је војвођанским привредницима Република Српска једно је од најзначајнијих тржишта.

„Годинама уназад вредност извоза је много већа и премашује вредност увоза 3-4 пута. Из сарадње се остварује позитиван салдо размене уз висок проценат покривености увоза извозом“, истакао је Вучуревић и додао да се, уз координирану активност привредних комора, а нарочито влада, жели постићи смањење евентуалних препрека несметаног протока роба, као и давање подстицаја активностима компанија кроз заједничке наступе.

У свом обраћању, председник Мировић истакао је да је интензивирање међусобне привредне сарадње, истовремено основ за све друге видове сарадње Србије и АП Војводине и Републике Српске.

„Наша привредна сарадња већ има наглашену тенденцију раста. Важно је да она буде активнија и конкретнија у свим сегментима“, рекао је Мировић и додао да је економско, друштвено и свако друго повезивање Републике Србије и Републике Српске логично, и да је привреда ту у најзначајнојој улози.

Присутнима се обратио и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић који је нагласио колико је значајна подршка коју је Влада Републике Србије пружила Републици Српској у протеклих неколико година кроз инвестиције у инфраструктурне пројекте. Он је додао да је циљ оваквих скупова тешње повезивање пословних заједница са обе стране Дрине, те да су неопходни заједнички наступи на трећим тржиштима као и подизање нивоа конкурентности целокупног региона.

На Пословном форуму, обратио и председник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић, а примере добре праксе пословања на обе територије презентовали су привредници Републике Српске и Републике Србије.