ОДРЖАН ПРВИ САЈАМ ВИНОГРАДАРСТВА И ВОЋАРСТВА ВИВО 2019

У Иригу, седишту једног од највећих воћарско-виноградарских подручја Србије, 14. априла је било ватрено и живо (виво), захваљујући првом Сајму виноградарства и воћарства, чиме је овај град уписан у сајамску карту Србије.

Организатори Сајма „ВИВО Ириг“ – Агенција за рурални развој Општине Ириг, Удружење „Агропрофит“ и Општина Ириг, уз подршку професора Пољопривредног факултета у Новом Саду, решили су да дугу традицију узгоја винограда и воћњака унапреде и каналишу у жељеном правцу. Замишљена као привредно-едукативна манифестација, „ВИВО Ириг“ је поред едукативних и информативних панела у сајамску понуду укључио и изложбу воћа и продају вина и ракије, садног материјала, изложбу опреме за воћарство, виноградарство и пчеларство, дружење и размену искустава.

  Директор Агенције за рурални развој општине Ириг, господин Федор Пушић, је обраћајући се присутнима истакао да је Ириг заслужио једну овакву манифестацију која је у свом првом издању окупила преко 100 излагача, који су препознали да је ово место где могу да излажу своје производе, остваре пословне и личне контакте, прикупе неопходна знања о савременој производњи, трендовима, да се информишу о искуствима других произвођача, а обавеза Агенције према виноградарима, воћарима, према прецима и будућим поколењима је између осталог, да овој манифестацији обезбеди континутитет. Такође је нагласио да се озбиљност у самој њеној организацији огледа у чињеници да је Програмски савет састављен од истакнутих професора, угледних произвођача воћа, вина, ракија, на чијем челу је проф. др Зоран Кесеровић.

– Мени је задовољство што је Општина Ириг заједно са Агенцијом за рурални развој препознала значај воћарства и виноградарства на Фрушкој гори. Фрушка гора и Ириг су заслужили да се једна оваква специјализована манифестација, намењена произвођачима воћа и винове лозе одржи баш овде. Фрушка гора је постала препознатљива не само у овом региону, него и у Европи по увођењу савремених технологија али, такође, и по јединственом моделу да се интензивирањем воћарске производње покрене и развој појединих регија. Са економским развојем допринели смо у решавању социјалних и егзистенционалних питања. Како би нам тек цела Србија изгледала да имамо више овако савремених засада и овако уређених простора? Сигурно би нам и пејзажи били лепши – рекао је, између осталог, др Зоран Кесеровић, истакавши важност подршке државе за технологије које су прилагођене климатским променама, јер само она земља која разуме да технологију мора прилагодити климатским променама може бити конкурентна у пољопривредној производњи.

Председник општине Ириг, господин Стеван Казимировић, овај град је назвао престоницом вина и поздравио одлуку да се уврсти у сајамске центре и то у ономе што његови житељи најбоље знају да раде.

– Реч је о производњи грожђа, вина и воћа. Отишли смо и даље од грожђа и научили да правимо дивна вина, а од воћа ракије. Али ту нећемо стати. Потребни су нам капацитети прераде и чувања. Кажу статистичари да смо по обиму винограда међу највећим регионима у Србији и да имамо најсавременије воћњаке и нека тако и буде. Али, ни ту нећемо стати. Имамо простора за нове винограде и воћњаке, за расаднике и циљ да престанемо са увозом садног материјала. Реално је очекивати да ускоро воћњаке проширимо за 1.500 ха са новим газдинствима која ће ући у овај посао. Јабуке ће имати примат, али не врсте које немају купца. Почели смо подизати нове засаде шљива и ту ћемо користити искуства наших пријатеља из Осечине, који су овде са нама. Светски стандарди за квалитет воћа су све виши па зато се морамо ваљано организовати. Наредни корак ће бити оснивање задруге и производних група са циљем да имамо познатог купца. Нисмо богати да би трагали за купцем. Научили смо да су квалитет и врста робе пресудни – нагласио је господин Казимировић, и захвалио се свима онима који су помогли да овај сајам започне свој живот.

Подршка Владе Војводине, Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство има реалан значај за развој овог сектора јер је она не само формална, већ и конкретна. Отварајући ову сајамску манифестацију, др Саша Стевановић, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, је саопштио да је пре неколико дана Покрајинска влада определила 190 милиона динара за воћарску производњу, за подизање нових засада и воћњака. Подсетио је да је 2017. за винарство опредељено 15 милиона динара, годину дана касније средства су дуплирана, а ове године износе 50 милиона динара. За пчеларство, такође присутно на Сајму, пре три године опредељено је пет, ове 25 милиона динара.

– Имамо капацитете, земљу, квалитетне људе, способне и вредне домаћине које могу свашта произвести – изјавио је др Стевановић, уверен у перспективу воћарско-виноградарског Ирига, али и целе земље.

Извор: Општина Ириг