ОДРЖАН ПРВИ САСТАНАК САВЕТА ЗА КРЕАТИВНЕ ИНДУСТРИЈЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас у Мокрин кући, у месту Мокрин, први састанак са Саветом за креативне индустрије, који окупља појединце и организације са богатим искуством у креативним индустријама.

Чланови Савета помоћи ће председници Владе да у потпуности разуме потребе тог сектора и у будућности доноси информисане одлуке за његов даљи развој.

Појединачни чланови Савета су: Лазар Џамић, Биљана Србљановић, Тијана Палковљевић Бугарски, Јасна Димитријевић, Александра Лазар, Никола Божовић, Вук Величковић, Андреј Носов, Славимир Стојановић, Игор Тодоровић и Милан Марковић.

У савету премијерке су такође и водеће организације у области креативних индустрија у нашој земљи: Exit фондација, Београдска културна мрежа, Нова искра, СтартИТ, Српска филмска асоцијација и Мокрин кућа.

Премијерка Брнабић је нагласила да су креативне индустрије наша шанса за бржи привредни раст и развој друштва и економије, и посебно истакла значај креативних индустрија за изградњу нове слике Србије „као земље креативности и иновативности и као доброг места за живот и рад стручњака из Србије и целог света“.

Циљ успостављања Савета за креативне индустрије јесте омогућавање још бржег развоја тог сектора, који већ доприноси домаћој привреди више него поједини традиционални сектори.

У том смислу, Савет ће имати активну улогу у разматрању предлога јавних политика везаних за развој креативних индустрија у Србији и помагаће у одређивању приоритетних циљева и активности у том домену.

Једна од кључних активности Савета биће најпре идентификација кључних финансијских и правних препрека за даљи раст овог сектора, али и предлагање конкретних решења у односу на потребе домаће индустрије и успешну светску праксу.

Као тело сачињено од појединаца и организација из различитих области креативних индустрија, Савет ће имати улогу да подстиче међусекторски дијалог и сарадњу унутар креативних индустрија, али и њихову везу са другим гранама привреде.

Најзад, Савет ће имати кључну улогу и у области промовисања иновативности и креативности као нових елемената „меке моћи“ у изградњи новог имиџа Србије.

Подсећамо на то да, према извештају Светске банке, креативне индустрије у Србији запошљавају више од 100.000 људи, већином старости од 25 до 44 године, а велики број чине жене.

Укупни приходи креативних индустрија чине 13,5 одсто БДП-а, а приходи тог сектора достигли су 4,7 милијарди евра у 2016. години, уз просечни годишњи раст од 6,4 одсто у последње три године.

Извор: Влада Републике Србије