ОДРЖАН САСТАНАК О УНАПРЕЂИВАЊУ ПЛАНА УПИСА НА ДУАЛНЕ ОБРАЗОВНЕ ПРОФИЛЕ

Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић данас је, у Плавој сали Градске куће, одржала састанак са директорима средњих стручних школа из Бачке Тополе и Суботице на коме се  разговарало о унапређивању плана уписа на дуалне образовне профиле у школској  2021/2022. години у складу са потребама привреде. Састанку су присуствовали градоначелник Суботице Стеван Бакић, руководилац Школске управе за Западнобачки округ Милана Минарски и члан Градског већа задужен за област образовања и културе Милош Николић.

Уз изражавање задовољства што је Министарство просвете, науке и технолошког развоја уврстило и Суботицу међу градове и општине који промовишу национални модел дуалног образовања, градоначелник Бакић је, обраћајући се медијима уочи састанка, подсетио да се од школске 2016/2017. године, од када је  у Републици Србији почело  да се спроводи дуално образовање, започело са реализацијом овог модела образовања у суботичким средњим школама: Економској школи „Боса Милићевић“, Политехничкој школи и Техничкој школи „Иван Сарић“, а од школске 2019/2020. године и у Хемијско-технолошкој школи.

„Суботица је, дакле, један од пионира дуалног образовања у нашој земљи. Такође, Град Суботица у циљу несметаног функционисања локалне заједнице води рачуна да подстиче упис ученика на дефицитарне образовне профиле и у том циљу стимулуше ученике првих разреда средњих школа трогодишње струке, додељујући 30 стипендија ученицима који похађају наставу кроз дуално образовање. Овај тренд помоћи ученицима наставиће се и у будућности и потрудићемо се да број стипендираних ученика из године у годину буде што већи“, истакао је градоначелник Бакић.

Локална самоуправа, додао је, има важну улогу када је реч о дуалном моделу образовања јер она представља спону образовања са привредом.

„Јединице локалне самоуправе су најбоље упознате са потребама привреде свог округа, а у складу са развојним плановима. Из тог разлога, препозната је важна улога представника локалне самоуправе у креирању плана уписа у средње школе, заједно са министарством надлежним за образовање, Привредном комором Србије и директорима школа. Суботичка локална самоуправа ће и у наредном периоду у потпуности подржавати рад Министарства просвете, науке и технолошког развоја и давати пун допринос како бисмо што ефикаснијим учинили све активности које су директно повезане са дуалним образовањем“, поручио је градоначелник Бакић.  

Габријела Грујић је нагласила да Суботица има прилику да добије статус тренинг-центра јер је, како је навела, један од основних стратешких начела Владе Србије да помогне  свим младима у нашој земљи да, у сарадњи са компанијама, стекну квалитетно знање путем дуалног модела образовања и тако постану изазов за све компаније које се опредељују да послују и у Суботици, и у овом региону.

„У наредном периоду биће акредитовано 12 тренинг центара, а један од њих ће бити у Суботици. Мој разговор данас са представницима стручних школа из Бачке Тополе и Суботице јесте да сви заједно подржимо оснивање још једног тренинг центра, а тај центар би требало да постане Хемијско-технолошка школа. Наша земља постаје лидер у једној другој грани, у грани развоја винарства и виноградарства. Чули смо и од директора те школе колико имамо винарија у овом региону. Хемијско-технолошка школа заслужује да добије тај статус јер из године у годину показује сјајне резултате и учешће у свим релевантним телима која руководе мониторингом, праћењем дуалног образовања. Желим данас да подржим све директоре да у сарадњи са привредницима који послују у овом региону остваримо што квалитетнији  упис и да покажемо да ми то можемо боље и снажније, све до 31. марта када излази конкурс“, казала је Габријела Грујић.

Наше образовање, нагласила је, одувек је било добро, а дуално образовање је додатна вредност нашем добром образовању.

„Србија овим моделом неће више бити земља одложене каријере младих људи. Ми смо већ земља која, када је реч о бројним образовним профилима и студијским програмима, може да одговори захтевима свих компанија које су заинтересоване да послују у нашој земљи“, подвукла је Габријела Грујић.

Извор: Град Суботица