ОДРЖАН САСТАНАК СА ФРАНКОМ ИАКОПОМ

Представници АП Војводине у Бриселу, имали су у просторијама бриселског представништва италијанске регије Фриули-Венеција-Ђулија (ФВЂ), 6. фебруара 2019. састанак са Франком Иакопом, известиоцем Комитета региона за проширење, односно представником Регионалног савета ФВЂ. Известилац Иакоп је такође и копредседавајући Заједничког консултативног одбора Републике Србије и Комитета региона.
    Шеф Канцеларије АПВ у Бриселу Срђан Мачкић искористио је прилику да упозна известиоца са актуелном стабилном политичком и економском ситуацијом у АП Војводини, а у циљу пружања додатних информација које могу послужити у припремању наредних извештаја Комитета региона, односно Комисије за држављанство, управљање, институционалне и споље послове (CIVEX). Саговорници су разговарали и о предстојећем заседању Заједничког косултативног одбора, у оквиру којег као члан одбора учествује и покрајински секретар Огњен Бјелић.
Поред тема од значаја за Комитет региона, разматране су и даље иницијативе у области сарадње између наше две покрајине. Известилац Иакоп је истакао да је неопходно поново успоставити сарадњу две регије на стратешком нивоу, како би се дала нова енергија за сарадњу у различитим областима, а пре свега у области пољопривреде, енергетике, заштите животне средине, туризма и културе. Такође, саговорник је истакао да на основу досадашњих успешних пројеката између Универзитета из Удина и Пољопривредног факултета у Новом Саду, две стране могу заједнички радити у бројним пројектима кроз различите европске мреже, те је договорено да две стране у наредном периоду детаљније размотре могућности нових заједничких иницијатива.
Шеф Канцеларије АПВ у Бриселу је искористио прилику да позове делегацију ФВЂ да посете предстојећи Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, али и упознао саговорника са даљим потребама подизања административних капацитета у АПВ, а у циљу потенцијалног доприноса ФВЂ специјалистичком програму „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“ који спроводи Фонд „Европски послови“ АПВ.