ОДРЖАН СКУП „ФИНАНСИЈСКА ПОДРШКА ЖЕНАМА У РУРАЛНИМ СРЕДИНАМА“

Привредна комора Војводине (ПКВ), Систем пољопривредних информација „Инфо тим логистика“ ДОО и „Дневник-Пољопривредник“ АД Нови Сад организовали су данас у ПКВ тематски скуп „Финансијска подршка женама у руралним срединама“, где су представљане могућности финансирања у 2019. години економских активности жена у руралним подручјима у Војводини, а којем је присуствовало више од 100 жена из АП Војводине.

Председник ПКВ Бошко Вучуревић отворио је данашњи скуп и истакао да је на статус и положај жена у руралним срединама потребно посебно усмерити фокус свих институција које могу допринети њиховом побољшању.

„Ми смо ту да помогнемо развој војвођанске привреде, имајући у виду да је, према категоризацији Организације за економску сарадњу и развој, 90 одсто наше покрајине рурално подручје, па је развој руралних економија изузетно важан. Узимајући у обзир да су жене стуб сваког домаћинства, сматрамо и верујемо да сеоске жене могу да буду и покретач развоја наших руралних средина“, рекао је Вучуревић.

На скупу је истакнуто да је циљ одржавања оваквих догађаја и покретањем иницијатива, да се пружи подршка у намерама да се положај жена у руралним срединама знатно унапреди.

„То ћемо постићи умрежавањем, разменом искустава, међусобним инспирисањем на иницијативе, повезивањем са покрајинским институцијама, едукацијом и многим корацима које смо спремни са вама да направимо“, рекла је данас Јелена Дробњак, секретар Удружења пољопривреде.

Према речима Оливере Радовановић, координаторке Женске руралне мреже Војводине, која броји 17 чланица, потребна је већа подршка на локалном, покрајинском и републичком нивоу.

„То је оно што је најнужније, да се та женска удружења и уопште женски рад препознаје од најнижег нивоа власти, до највишег. Нека удружења имају већу развијеност, а нека мању. Највећи број удружења је на ниској развијености иако Војводина има највећи број женских удружења, преко 300, чак можда и више“, рекла је она и додала да проблем представља и то што немају адекватан простор, интернет, опрему у власништву удружења, али да су им исто тако потребне информације о брендирању, маркетингу, тржишту, а као позитивно навела је то што је Покрајина показала спремност да, како каже, креира буџет према потребама.

Помоћних покрајински секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Марко Ровчанин, у изјави за медије пре почетка скупа, истакао је да ресорни секретаријат од 2017. године препознао жене у свим конкурсима поменутог секретаријата и додао да је изузетно задовољан буџетском годином која је на измаку, јер је, како каже, направљен значајан помак у пољопривреди, а све захваљујући заједничким радом Покрајинске владе, фондова и других институција.

„Ове године смо, за разлику од прошле, одвојили 200 милиона динара за младе пољопривреднике до 40 година, али огромно је учешће жена међу тим младим пољопривредницима који су конкурисали, за разлику од претходних година. Тако да ми већ имамо усвојен буџет за следећу годину, а то је 6,38 милијарди динара и надамо се да ће следећа година бити успешна као и ова“, рекао је Ровчанин.

У свом обраћању на скупу, он је истакао да је близу 600 жена носиоца Регистрованих пољопривредних газдинстава у 2018. години, остварило право на субвенцију или кредитна средства код Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

На скупу су учествовали и директорка „Дневник-Пољопривредник“ АД др Гордана Радовић, директорка Систем пољопривредних информација „Инфо тим логистика“ ДОО Аракси Микаелијан, заменица покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Милка Будаков, представник Развојног фонда АПВ „Кредитне линије Развојног фонда Војводине“ Јелена Тренкић, директор Покрајинског фонда за развој пољопривреде Александар Богдановић, директор Гаранцијског фонда АП Војводине Ђорђе Раковић, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило, уз медијско покровитељство лист „Пољопривредник“ и часописа „Топ Србија“.